Schijndemocratie in Rusland B.V.

Source: H.J. (Henk Jan) Ormel i, published on Thursday, February 21 2008.

Met de metro gaan we naar het ministerie van Buitenlandse Zaken. Het metrosysteem is uit de tijd van Stalin en de stations zijn indrukwekkende monumenten uit de tijd van de socialistische heilstaat. Beelden van boeren, arbeiders en soldaten schragen de doorgangen naar de perrons. We gaan praten met vice minister Groesjko, een vriendelijke man die redelijk Nederlands spreekt en volgens mij alles verstaat. Groesjko geeft aan dat Rusland in een stadium zit van het tot stand komen van een burgerlijke maatschappij en een nog erg jong land is. Over Kosovo geeft hij aan dat de Russische federatie van mening is dat er een grote fout wordt gemaakt. Voor het eerst na de tweede wereldoorlog wordt de integriteit van een land door de internationale gemeenschap doorbroken. Rusland denkt de zaak te kunnen corrigeren, ziet een precedentwerking voor andere regio's zoals Abchazie en zuid Ossetie. Groesjko waarschuwt voor ernstige gevolgen voor de samenwerking met de EU. Op een vraag van ons wat deze ernstige gevolgen dan zijn, antwoordt hij niet. Ondanks deze grimmige taal, verloopt het anderhalf uur durende gesprek in een vriendelijke sfeer. Snel naar de ambassade waar we een ontmoeting hebben met mensenrechtenactivisten. Ik zit naast de heer Kovalev, die voor zijn inzet voor mensenrechten jaren geleden de Geuzenpenning heeft ontvangen. Hij stelt dat Rusland in een aantal opzichten slechter is dan de Sovjet Unie. Er is geen verdeling van de macht, het rechtssysteem krijgt orders vanuit het Kremlin en verkiezingen zijn een farce. Zijn boodschap: er is kritiek vanuit het westen nodig op de Russische presidentsverkiezingen. Het is hier een schijndemocratie.

's middags gesprek met studenten Nederlands. Ongeveer 40 jonge mensen die na een half jaar studie zich al verstaanbaar kunnen maken in het Nederlands! Daarna houden sommigen van ons een lezing voor studenten. Ik krijg een rondleiding door de Tretjakov galerij, het walhalla van de Russische kunst. Prachtig, vooral het werk van Repin van Iwan de verschrikkelijke die zojuist zijn zoon in een vlaag van woede heeft gedood.

's avonds gaan we naar een plaatsje net buiten Moskou waar de rijken en machthebbers van Rusland wonen. We bezoeken een winkelcentrum, nog nooit zoveel protserige luxe bij elkaar gezien. Etalages vol maserati's,ferrari's en bentley's. We praten met 3 Russische analysten en Derk Sauer, een Hollandse mediatycoon en nu ook een import oligarch. Interessante discussie.Russen en Sauer verschillen hevig van mening, varierend van het snel uit elkaar vallen van Rusland tot de ontwikkeling van een heel byzonder land. In ieder geval zijn de komende verkiezingen een aanfluiting, zit de Doema vol miljonairs en is de top bezig met zelfverrijking en in stand houden van posities. Het land wordt gerund als een bedrijf, de BV Rusland. En dat in het grootste land op aarde,140 miljoen inwoners, een verkruimelend leger met kernkoppen en op 2,5 uur vliegen van ons vandaan!