Echo van Moskou

Source: H.J. (Henk Jan) Ormel i, published on Wednesday, February 20 2008.

het laatste onafhankelijke radiostation van Moskou heet 'Echo van Moskou'. Samen met Maarten Haverkamp en een tolk bezoek ik dit radiostation; de anderen gaan op de ambassade met Kasparov praten. We hebben een gesprek met de hoofdredacteur in een ouderwets flatgebouw op de 14e etage. Prachtig uitzicht over Moskou, maar binnen maakt het een rommelige en armoedige indruk. De wet op het extremisme maakt hen het werken moeilijk. Onlangs interviewden ze Kassianov, de prresidentskandidaat die ondanks 3 miljoen handtekeningen, niet is toegelaten als officiele presidentskandidaat. Na afloop kwam een telefoon van de FSB dat dit een overtreding was van de wet op het extremisme omdat Kassianov dingen zei die tegen de wet waren. Daarop antwoordde de hoofdredacteur dat hij ook een politicus had geinterviewd die pleitte voor een derde termijn voor Poetin. Is dat dan ook een extremist? Toen ik hem vroeg of zijn werksituatie weer begon te lijken op de dagen van de Sovjet Unie zei hij: nee, dat was een ander land, daar was sowieso geen onafhankelijke pers.

De hele dag interessante gesprekken gehad. Eerst de federatieraad, een soort eerste kamer. Daarna naar de Doema. Interessante discussie met commissie buitenlandse zaken onder leiding van Konstantin Kosachev.Presidentsverkiezingen,Kosovo, Iran, gas. Gesprek met de tweede man van de communistische partij,Melnikov. Een keurige professor in de wiskunde. Ik heb ook nog een deel van het gesprek met kasparov meegemaakt. Een onheilsprofeet die Rusland binnen 3 jaar uiteen ziet vallen. Dit lijkt me geen juiste analyse. Er gaat hier van alles mis, maar Rusland wordt meer en meer een zelfbewust land waarmee we rekening hebben te houden en waar we mee moeten blijven communiceren. 78% van de exportvan Rusland bestaat uit gasleveranties aan Europa, terwijl de EU 18% van zijn totale export richting Rusland laat gaan(Russische cijfers, niet geverifieerd!) Wie is nu afhankelijk van wie?

Tegenover mij zit nu Harry van Bommel aan zijn weblog te werken en hij plaatst net een foto van ons gesprek in de Doema. Op zijn weblog www.harryvanbommel.nl te zien!