Circusbreuk in de coalitie?

Source: H.J. (Henk Jan) Ormel i, published on Monday, February 4 2008.

Vanmiddag hebben we 15 uur overleg over dierenwelzijn en diergezondheid afgesloten. Verleden week maandag en vandaag hebben we 15 uur gedebatteerd. Mijn inbreng en de door mij ingebrachte moties kunt u elders op mijn website lezen onder standpunten/dieren. De publieke tribiune zat vol en velen hebben dit debat opeen of andere manier gevolgd. Ik heb erg veel reacties ontvangen, ook door de debatten met Marianne Thieme in Buitenhof en Ineke van Gent in 'spijkers met koppen'. het ging er fel aan toe en uiteindelijk zijn 70 moties ingediend waarvan 40 van de partij voor de dieren.

Dit is hun democratische recht en ik geef daar geen oordeel over.Wel is het verbazend dat ze zeggen zich uitsluitend te richten op dieren en dieren, maar wel deelnemen aan stemmingen over moties op alle terreinen. Ik vergelijk hen vaak met de SGP. Evenveel zetels in het parlement, maar het verschil is dat de SGP elk belangrijk debat bijwoont en een serieuze inbreng heeft. Als het gaat over het uitzenden van militairen naar Afghanistan is de SGP aanwezig bij hoorzitting,artikel 100 procedure en afsluitend debat. De inbreng van de PvdD beperkt zich tot het stellen van kamervragen over de op uitsterven staande diersoorten in Afghanistan!! Maar stemmen doen ze wel en dan kun je geen peil op ze trekken. Zo stemden ze bijvoorbeeld tegen vergroening van het belastingstelsel!

Ik heb zelf nog nooit zo veel moties naar aanleiding van één debat ingediend. 2 eigen moties (over een Orde voor dierenartsen en over proefdieren), 1 motie samen met Waalkens ( PvdA) over centrale diergeneesmiddelenregistratie, 2 moties samen met Janneke Snijder van de VVD ( Gelders paard en certificatiestelsel dierenspeciaalzaken) en 3 moties met dion Graus van de PVV ( recreatiedieren, opleiding dierenambulancepersoneel en het circus).

70 moties voor een debat over een nota dierenwelzijn, algehele motie inflatie ! Vooral het circus trok veel aandacht naar zich toe. enkele tientallen leeuwen, tijgers en olifanten.

Een half jaar geleden heeft de Kamer de minister verzocht een onderzoek uit te voeren naar het welzijn van circusdieren. Dan ga je nu toch niet nu het circus verbieden terwijl het onderzoek in volle gang is? Dat neigt naar onbehoorlijk bestuur. Gelukkig steunen SP, VVD, D66, PVV, SGP en onze coalitiepartner Christen Unie geen anti-circusmoties en zullen deze moties geen meerderheid halen. Wonderlijk blijft de plotse stellingname van de PvdA. Sommige journalisten spraken al van een circusbreuk in de coalitie! Ach, ik vind de opstelling van de PvdA wonderlijk, maar ik til er niet te zwaar aan. We leggen ons morele zwaartepunt verschillend. Als het aan de PvdA ligt mogen kinderen geen olifant in het circus zien , maar kunnen ze thuis rustig de uitzending van 'deep throat'bekijken. Bij ons ligt dit andersom!