Voor gezonde dieren

Source: H.J. (Henk Jan) Ormel i, published on Saturday, September 15 2007.

Gistermorgen begon vroeg. half acht verzamelden velen zich voor het inmiddels traditionele prinsjesdagontbijt in kasteel Wittenburg in Wassenaar. De minister president was er, diverse ministers, veel collegae, gedeputeerden en mensen die op allerlei vlak maatschappelijk actief zijn. Cees Veerman hield een rede over geloof en politiek vol prachtige uitspraken zoals: "compromissen zijn een teken van beschaving en geen uiting van zwakheid". Na het ontbijt had ik een afspraak in de Kamer met vertegenwoordigers van het centrum voor ethiek en Gezondheid. Direct daarna met de heer Pope, een Amerikaans schrijver die in Istanbul woont en vlekkeloos Nederlands spreekt! Hij kwam op uitnodiging van de International Crisis Groep om over de ontwikkelingen in Turkije te spreken. Inmiddels was het 13 uur en om 15 uur zou mijn werkbezoek beginnen aan de Gezondheidsdienst voor Dieren in Deventer. Ik wil mij laten voorlichten over Blauwtong en of wij klaar zijn voor MKZ.......

Gezondheidsdienst voor Dieren heet tegenwoordig "voor Gezonde Dieren"of kortweg GD .

Vanaf den Haag was er een voortdurende file en daardoor kwam ik na ruim 3 uur fileleed veel te laat in Deventer aan. Maar ik werd hartelijk ontvangen door directeur Anton Pijpers, rundveespecialisten Peter Franken en Petra Kock en marketing hoofd Couzijn Bos.

Ik werd op de hoogte gebracht over de omvangrijke uitbraak van Q fever waardoor ook mensen ziek kunnen worden,monitoring, MKZ laatste nieuws, de dreiging van voor Nederland nieuwe ziektes zoals Afrikaanse paardenpest en west nijlvirus. Peter Franken hield een pleidooi om de export vanaf IBR vrije bedrijven binnen de EU te vergemakkelijken. Binnenkort spreek ik eurocommissarissen Kyprianou en Fischer- Boel en ik krijg munitie voor deze gesprekken vanuit de GD. Hoewel ik te laat was, toch een nuttig en vruchtbaar werkbezoek. Nederland heeft met deze verzelfstandigde GD een uiterst modern bedrijf dat essentieel is voor de bewaking van de diergezondheid en daardoor ook indirect de humane gezondheid. Dit wordt vaak onvoldoende beseft. prachtig bedrijf die GD !

vandaag was het prachtig weer en ik was van plan om de hele dag lekker in de tuin te werken. Maar de beelden van het VVD congres, de hele dag live uitgezonden, kluisterden me aan de buis. Een verscheurde VVD is slecht voor de stabiliteit van de hele politiek. Zorgelijk. In de jaren van Nijpels sprak men van het"Veronica-liberalisme", nu lijkt het meer op het"man-hunt-liberalisme".

Vanmiddag samen met mijn dienstdoende collega meegeweest naar de nieuwe dierenartsenpraktijk. Samen hebben we een kat met een gebroken onderkaak voorzien van een cerclage ( een stalen draadje om de onderkaak, net achter de hoektanden) om de breuk vooraan tussen de beide kaakhelften, te fixeren. Ik weet zeker dat de kat binnen 2 weken weer de oude is! Kon de VVD maar naar de dierenarts!