Ongeloof en revolutie

Source: H.J. (Henk Jan) Ormel i, published on Tuesday, September 11 2007.

Onze fractievergaderingen openen we altijd met een overweging die beurtelings door een fractielid wordt uitgesproken. Vandaag was het mijn beurt.

De vorige keer dat 11 september op een dinsdag viel, was 6 jaar geleden, in 2001. op dat moment zat het CDA in de oppositie, was Jaap de Hoop scheffer fractievoorzitter en wist de fractie nog niet dat die middag in New York en Washington vreselijke aanslagen plaats zouden vinden. De afgelopen 6 jaar zijn revolutionair geweest en Nederland beleeft onzekere en polariserende tijden.Vorige week was dat weer voelbaar in het debat over het islamitisch activisme. Ik schreef hier al over in mijn weblog. tolerantie is ver te zoeken.In dit debat had men het te pas en te onpas over de wortels van onze samenleving. De Islam is geen wortel van onze samenleving en de verlichting ook niet. Minister Vogelaar en woordvoerder Zijlstra van de VVD zijn aanhanger van deze eerste respectievelijk tweede wortelvariant.

Ik heb in mijn overweging voor de fractie de bekende woorden van Willem de Zwijger geciteerd: "ik kan niet goedkeuren dat vorsten over het geweten van hun onderdanen willen heersen en hen de vrijheid van geloof en godsdienst ontnemen." Dit citaat geeft tolerantie weer en is voor mij één van de belangrijkste wortels van Nederland. Vervolgens heb ik de voorrede van de Tweede druk van het boek 'Ongeloof en revolutie'voorgelezen. Dit boek van Groen van Prinsterer is voor mij de belangrijkste wortel van de Nederlandse confessionele politiek. Als u meer over Groen van Prinsterer wilt lezen, kan ik de website www.gerkesomer.nl aanraden.....