A 18 blues...

Source: H.J. (Henk Jan) Ormel i, published on Saturday, August 18 2007.

Het is dus gelukt! vanaf nu kan ik foto's toevoegen aan mijn weblog! Ik heb even gewacht met een impressie van afgelopen vrijdag om evt. foto's toe te kunnen voegen. Samen met onze verkeerswoordvoerder Ger Koopmans en mijn Twentse collega Annie Schreijer was ik uitgenodigd door het gelderse statenlid Albert Schol. Met een aantal andere statenleden ontvingen zij ons in de Radstake om te praten over de A 18.

 

Van Album zonder ...

Net voor Eibergen bij de A 18

Als je op de kaart kijkt, zie je een snelweg van de A 12( Arnhem-Duitse grens) aftakken richting Doetinchem. Bij Varsseveld houdt deze snelweg opeens op om in Twente bij Enschede weer snelweg te zijn. dat is niet logisch....

De A 18 zorgt in de Achterhoek voor veel onveiligheid en stagnatie. vanuit Doetinchem doe je er langer over om in Enschede te komen dan naar Ede !

Nu wordt er al lang gesproken over allerlei tracé's en het is hoognodig dat de regio eensgezind naar den Haag toe een éénstemmig geluid laat horen. dan gaat het ook nog om het type weg dat er moet komen. Veel achterhoekers zijn bang dat een snelweg het eigene van de achterhoek weghaalt. waarom doet een snelweg dat wel en een weg waar de gelijkvloerse kruisingen uitgehaald zijn niet?

De A 18 als snelweg zal werkgelegenheid brengen en zal goed zijn voor de Achterhoek. Kijk naar de snelweg die is aangelegd ten westen van Ede tussen A12 en A1 . maar er is ook nog een landsbelang. Door van de N 18 een A 18 te maken, verbindt je op logische wijze de Rotterdamse haven met Twente en vervolgens met noord duitsland en Scandinavië. Bovendien wordt op deze wijze de A1 ontlast. Als de N 18 geen snelweg wordt, krijgt de Achterhoek te maken met files. De aansluiting van de betuwe snelweg via Bemmel op de A12 zal er toe leiden dat verkeer van die weg komend richting noord Duitsland de meest logische weg zal kiezen en dat is door de Achterhoek ! En als daar geen snelweg ligt, krijgen we files in de Achterhoek.

 

Van Album zonder ...

overlast door vrachtverkeer op de A 18 dwars door bebouwde kom Eibergen.

Dan is er nog een financieel argument: een snelweg is te duur. Het zou best wel eens zo kunnen zijn dat de raad van State een aantal projecten tegenhoudt waardoor het ministerie van V&W geconfronteerd wordt met onderuitputting. In plaats van dat geld terug te sluizen naar de schatkist, kan het beter worden gebruikt voor een logische doortrekking van de snelweg A 18: Varsseveld- Enschede !