Hamas, PvdA, Groen Links en SP:mooi kwartet

Source: H.J. (Henk Jan) Ormel i, published on Saturday, July 14 2007.

Enkele leden van onze delegatie hebben gisteravond laat kennelijk gesproken met de buitenlandwoordvoerder van Hamas.Deze organisatie, die onder andere een staatsgreep heeft gepleegd in de Gaza strook en daarbij diverse mensen standrechtelijk hebben geexecuteerd, die de vernietiging van Israel in haar handvest heeft staan, die de Palestijnse gebieden wil veranderen in een fundamentalistisch Islamitische staat, is kennelijk een prettige gesprekspartner voor Martijn van Dam( PvdA), Amiko Peters (Groen Links) en Harry van Bommel(SP).

Voorafgaand aan de reis hebben we als delegatie over ons programma gesproken. Daarbij heeft de meerderheid van de delegatie aangegeven absoluut niet met Hamas te willen praten. Dit is conform een kamermeerderheid, regeringsbesluit en ook de EU praat absoluut niet met deze terroristische organisatie.

In de bus op weg naar de residentie komt Amiko Peters bij me en zegt dat ze een mededeling wil doen aan de delegatie. Daar vertelt ze ons dat 4 leden van de delegatie in vrije tijd met Hamas willen praten. Iedereen beseft dat ze niet tegen te houden zijn. Ik kan ze moeilijk in de boeien slaan. Wel zeg ik dat ik verwacht dat de gehele delegatie tot het eind van het programma bij elkaar blijft. Dat zeggen ze toe. Gedurende de hele avond zitten ze te sms en en telefoneren. Stijlloos naar onze gastvrouw en de Syrische mensenrechtenactivisten waarvan sommigen uren hebben gereisd om met ons te kunnen praten. Terwijl ik net an de derde gang begin aan een nieuwe tafel ( we rouleerden per gang) komt Amiko Peters mij vertellen dat ze weggaan. Ik protesteer en zeg dat dat niet conform de afspraak is. Daar voelt zij zich niet aan gebonden omdat het al laat is. Harm Evert Waalkens(PvdA) gelukkig wel. Hij zou meegaan, maar blijft bij de delegatie en toont daarmee aan hoe het hoort. Nog afgezien van het doelbewust doorkruisen van een democratisch genomen delegatiebesluit, vind ik de manier waarop stijlloos. Waarom niet open kaart gespeeld? Waarom zo in het geniep? Waarom nu? Op het moment dat het aan de delegatie werd verteld, ging het persbericht al naar Nederland. Daar gaat het ze om! Hoe kom ik in de Nederlandse krant......