Knap gedaan !

Source: H.J. (Henk Jan) Ormel i, published on Friday, June 1 2007.

Vanavond naar de orgaandonorshow van BNN gekeken. Met stijgende verbazing dacht ik; dit kan toch niet waar zijn! Vooral toen Lisa, de donor, lukraak op basis van criteria zoals leeftijd, wel of niet een baan etc. mensen liet afvallen, dacht ik aan al die kijkers die in zo'n categorie zitten en op een donororgaan wachten. Maar het was ook ontroerend. Die filmpjes en de moeilijke levens van deze mensen. De vader van Vincent die zo mooi zei dat hij zo veel kon leren van de levenshouding van zijn zieke zoon. En toen die ontknoping met onheilspellende muziek. De eerste valt af; vreselijk! En dan die ontknoping, briljant!! Het is zonder meer een knappe prestatie van BNN en gelukkig vond BNN het weggeven van een nier op tv ook te ver gaan. Ik hoop van harte dat deze stunt veel donoren oplevert. Nu moet er volop worden ingezet op voorlichting. Wat gebeurt er als je dood gaat? Wat overkomt je als nabestaande?

Het onderwerp staat weer volop op de politieke agenda en daar heeft BNN zonder meer aan bijgedragen. Ik had veel kritiek en zou dat nog hebben als deze ontknoping er niet was geweest. Nu zeg ik : Knap gedaan en ik hoop van ganser harte dat veel mensen zich opgeven als donor. We moeten wel beseffen dat hierdoor het probleem van de wachtlijsten helaas niet zal oplossen! Vandaag kon ik nog een keer 'knap gedaan'zeggen..........

In Schaarsbergen was de vereniging de Korenaar bijeen en dit zijn de organisaties die het Nederlandse leger van voedsel voorzien.Ik mocht voor hen een lezing geven. Voedselvoorziening op een hygiënische wijze is voor een leger van vitaal strategisch belang. De prestaties die bijv. in Afghanistan worden geleverd om een gevarieerd voedselaanbod aan te bieden, zijn enorm. Ook tegen deze professionals kon ik vandaag zeggen: Knap gedaan!