Raketschilddebat op Madeira.

Source: H.J. (Henk Jan) Ormel i, published on Sunday, May 27 2007.

US Deputy Secretary Assistant of Defense for European and NATO policy, je zal het maar op je visitekaartje hebben staan! Deze mooie titel hoort op dit moment bij de heer Daniel P. Fata en deze onder staatssecretaris van de USA is de politieke coordinator voor het ´missile defense system´, bij ons beter bekend als het raketschild dat de Amerikanen willen neerzetten in Polen en Tsjechie. Op de tweede dag van de Navo assemblee op Madeira zijn we de hele ochtend in een stampvolle zaal over het raketschild ingelicht. Naast een politieke toelichting door de heer Fata, kregen we een technische toelichting door de chief engineer van dit schild, mr. Dennis Mays. De bedoeling is dat volgend jaar gebouwd gaat worden en dat het systeem in 2013 operationeel is. De dreiging komt uit Iran, bedreigt ook Europa en wordt zeer serieus genomen.......

De hoofdreden om dit systeem te bouwen, is dat de USA niet gechanteerd wil worden door een land dat kan dreigen met een raketaanval. Het systeem is niet gericht op Rusland en vormt geen bedreiging voor Rusland. De Russen zijn als waarnemer met een omvangrijke delegatie aanwezig op de NAVO assemblee en hun reacties waren heftig. De Russen vinden dat Navo´s infrastructuur niet de Russische grens moet naderen en dreigen met het opzeggen van het medium and long range missile treaty. De Amerikanen reageren verbaasd. `We praten al 2 jaar met jullie en leggen uit dat dit een verdedigingssysteem is en geen bedreiging voor Rusland! Sterker nog, we zien beiden Iran als een bedreiging en wij kunnen met dit systeem ook een deel van jullie grondgebied beschermen!` Dit antwoord wekt natuurlijk weer wrevel op bij de Russen. De Amerikanen denken door uitleg te kunnen overtuigen, maar begrijpen niet dat de Russen het gewoon niet eens met hen zijn en zich meer en meer omsingeld voelen door de NAVO.

Het raketschildsysteem zal de komende jaren hoog op de agenda blijven staan, maar laten we niet vergeten waarom dit verdedigingssysteen wordt gebouwd. Vanaf de val van de muur leefden wij zonder directe bedreiging van onze veiligheid. Laten we niet de illusie hebben dat de wereld nog steeds zo in elkaar zit. Sinds 11 september 2001 weten we dat de dreiging van een aanslag ons alert moet houden. De onrustbarende opbouw van militaire kennis en de nucleaire ontwikkelingen in Iran bezorgen ons een nieuwe dreiging. De ontwikkelingen in Iran zijn niet alleen bedreigend voor de regio, maar ook voor onze eigen veiligheid! We moeten deze dreiging niet onderschatten!