Gastcollege in Leiden over Kalimantan - Main contents
Gisteren was een lange dag, vandaar nu pas dit verslag. precies een jaar geleden ben ik op uitnodiging van IUCN, WWF en Friends of the Earth met Tineke Huizinga en Boris Dittrich naar Kalimantan geweest om met eigen ogen de rampzalige gevolgen van ontbossing voor mens en milieu te zien. Deze 3 organisaties investeren daar op zeer zinvolle wijze Nederlands ontwikkelingsgeld in het Nature and Poverty programma Het was een reis die grote indruk op mij heeft gemaakt. Op www.natureandpoverty.org kunt u mijn dagboek en een verslag van deze reis lezen. De delegatie werd geleid door Gerard Persoon, wetenschappelijk hoofdmedewerker van CML, institute of Environmental Sciences , universiteit Leiden( www.leidenuniv.nl) .De deelnemende kamerleden hebben hem beloofd om na een jaar een gastcollege te verzorgen. Maar aangezien Boris en Tineke geen Kamerleden meer zijn, kwam het invullen van deze belofte op mij neer. Het was een inspirerende ochtend met een goede discussie.Het valt me iedere keer weer op hoe betrokken en geïnformeerd onze huidige generatie studenten is. In vergelijking met mijn eigen studietijd valt ook de internationalisering op. De hele ochtend spraken we engels met elkaar want in de groep zaten studenten uit de VS, Rusland, Japan en Oostenrijk. Het multidisciplinaire instituut CML staat onder druk. De Universiteit wil het instituut onderbrengen bij één faculteit en dat is een risico voor het interdisciplinaire karakter. Hokjesgeest past niet bij wetenschap; ik hoop dan ook dat de universiteit alsnog het belang inziet van multidisplinair onderzoek....
Vanuit Leiden snel naar den Haag voor een lunchgesprek met de voorzitter van de Raad voor de Dieraangelegenheden, Henk Vaarkamp. Direct daarna werd het evaluatie onderzoek van de euthanasiewet vrijgegeven, maar kon ik niet bij mijn computer omdat het hele gebouw van de Tweede Kamer was ontruimd. Brandweer, politie, ambulances en rood-witte linten wezen op een ernstig incident. Dat bleek te kloppen; in één van de keukens was de vlam in een pan geslagen! Volgens mij moet het gebouw van de Tweede kamer daar tegen bestand zijn want er komen daar wel eens hetere vuren voor.
eind van de middag naar een voordracht georganiseerd door de Atlantische commissie. Peter galbraith, auteur van de bestseller 'The end of Iraq'gaf zijn sombere visie op dit afschuwelijke conflict. Zijn analyse is dat irak niet meer bestaat en dat de deling in een Soenni, Shiïtisch en Koerdisch deel zo snel mogelijk geëffectueerd moet worden. De internationale troepenmacht zou zich dan moeten concentreren in het Koerdische deel.