Grote boeren, kleine boeren

Source: H.J. (Henk Jan) Ormel i, published on Thursday, May 3 2007.

Het is nu al 5 weken kurkdroog en toch ziet de Achterhoek er frisgroen uit. Dankzij het voorjaarsreces kon ik een paar dagen met het gezin genieten van de Wadden en kan ik nu mijn oude contacten uit mijn dierenartsenpraktijk weer eens opzoeken. Begonnen met een kop koffie in de mooie nieuwe praktijk die 2 maanden geleden geopend is. En al koffie drinkend verder langs enkele boeren. Wat een voorrecht voor een kamerlid om gewoon via de keukendeur langs de vertrouwde weg bij mensen thuis aan de koffietafel te mogen aanschuiven. Ik doe dit met grote regelmaat; mijn koffiehuis ligt op het platteland! De verschillen tussen boeren worden groter. Enkele boeren breiden uit en gaan daar mee door. Tot welke grens? Er komen steeds minder boeren en de blijvers blijven groeien. maar ik was vandaag ook bij een boer met een gemengd bedrijf, die nog net zoveel dieren heeft als toen ik de praktijk uitging. Hij was toen al klein en is nu dus nog kleiner. 30 melkkoeien en 98 fokzeugen......

Maar hij geeft aan geen maandelijkse rente naar de bank te hoeven brengen en nog te kunnen genieten van 'over het weidehek' naar de koeien in de wei kijken.

Eerlijk is eerlijk: zijn zoon werkt buitenshuis en helpt in zijn vrije tijd mee en wat leeftijd betreft zou deze boer al kunnen stoppen. maar het contrast wordt groter met de uitbreiders. Zijn buurman bouwt een stal voor 250 melkkoeien! In de Achterhoek (en niet alleen daar!) zijn nog veel kleine boerenbedrijven en zij maken mede het landschap mooi en zorgen dat er koeien in de weilanden te zien zijn. de landbouwbladen laten meestal bedrijfsreportages zien van grote, uitbreidende bedrijven. laten we diegenen die er bewust voor kiezen om kleinschalig te blijven, niet uit het oog verliezen! Deze bedrijven zijn taai en laten we hopen dat ze het vol blijven houden. Dat zal een zegen voor de diversiteit van het platteland zijn.