Dagje Berlijn

Source: H.J. (Henk Jan) Ormel i, published on Saturday, April 28 2007.

Op uitnodiging van het Duitsland Instituut zijn we met enkele Europa woordvoerders vrijdagochtend naar Berlijn gevlogen. bij aankomst direct naar Nederlandse ambassade; altijd weer onder de indruk van dit gebouw door de bijzondere architectuur van Rem Koolhaas. Na een briefing door de ambassadeur worden we uitgebreid ingelicht door de heer Schoof, directeur van de staf die het Duitse EU voorzitterschap begeleidt. In deze staf zit ook een Nederlandse ambtenaar! Daarna diverse discussierondes, o.a. met 2 bondsdagleden waaronder Peter Altmaier, een goede CDA bekende. Door diverse sprekers wordt duidelijk gemaakt dat de grote belangstelling die Duitsland destijds had voor Nederland en het poldermodel, vrijwel geheel over is.Wel heeft men een gevoel van op tre moeten passen om Nederland niet te verliezen!.....

Nederland werd door de Duitsers lang gezien als een laboratorium van nieuwe ideëen. Nu zeggen ze duidelijk: "de Nederlandmode is over!" Ik denk dat we het ons aan moeten trekken dat wij minder kunnen rekenen op Duitse belangstelling.

Aan einde middag nog een politieke discussie gevoerd over 'Burger en Staat" met een groep van 50 Nederlandse en Duitse journalisten. Daarna avondeten op het dak van de Nederlandse ambassade met uitzicht op de skyline van Berlijn.

Zaterdagochtend weer met het vliegtuig terug en ik was precies op tijd in de studio van Business News Radio om deel te kunnen nemen aan het discussieprogramma 'de lobby'. En daarna eidelijk naar huis! De komende 3 dagen ga ik met mijn gezin naar een waddeneiland en zal er dus geen weblog verschijnen. Het weer is prachtig en dat blijft nog even zo, dus lekker uitwaaien!