Dieren in het circus.

Source: H.J. (Henk Jan) Ormel i, published on Thursday, April 26 2007.

Vandaag moesten we een bijdrage inleveren voor een Schriftelijk Overleg. Dit is in feite een schriftelijk debat met een minister. Onderwerp is de beantwoording van kamervragen over dieren in het circus. U kunt mijn gehele bijdrage lezen op mijn website onder standpunten/dieren. natuurlijk moet er zorgvuldig en met respect met dieren worden omgegaan en moeten ook circussen voldoen aan de nu al geldende wettelijke bepalingen. Maar als ze daar aan voldoen en het dier laat zien wat hij kan, is zo'n prachtig dier een ambassadeur voor zijn soortgenoten. Dieren horen bij het circus. Als we dit verbieden zullen de dierenfundamentalisten na zo'n succes direct een nieuw doel kiezen. Dierentuinen, dolfinarium,proefdieren, sportvissen, paardrijden en ga zo maar door.Zou burgemeester Cohen beseffen, terwijl hij een pleidooi hield voor een circusverbod in Amsterdam, dat er vlak buiten de grachtengordel gorilla's, giraffes en olifanten in Artis zitten?....

Ik vind dieren geweldig en mijn hele leven staat in het teken van dieren. Maar het doorgeschoten dierenfundamentalisme probeert de wereld te verdelen in beschaafde dierenliefhebbers ( dat zijn ze zelf) en barbaarse dierenhaters (mensen zoals ik). Ook sportvissers, vleeseters, jagers, ruiters, slagers, hondentrainers, dompteurs, duivenliefhebbers, caviafokkers, circusliefhebbers en zoveel andere mensen die met dieren omgaan, houden van dieren !

Heeft een leeuw in een circus het zoveel slechter dan een leeuw in een dierentuin? Zou die moddervette, gecastreerde kater , die nooit naar buiten mag en nooit een soortgenoot ziet, niet stiekem dromen van een leven als een leeuw in het circus terwijl hij bij zijn baas en bazin onder de lakens ligt?