Zeemina's op een abortusboot

Source: H.J. (Henk Jan) Ormel i, published on Tuesday, April 24 2007.

Vanmiddag tijdens het mondelinge vragenuur stelde Bas van der Vlies ( SGP ) vragen aan staatssecretaris Jet Bussemaker over de vergunning die verleend is aan de abortusboot van women on waves. Dat gaf mij de gelegenheid om mijn ongenoegen over deze boot namens de CDA fractie kenbaar te maken. Ik omscchreef het wat plastisch : "Abortus op volle zee in een container op een vissersboot bemensd door zeemina's....". Ik heb in de media al mijn ongenoegen geuit. Het is dat typisch Hollandse vingertje op ethisch gebied dat irriteert.Natuurlijk moeten we bezorgd zijn over het lot van vrouwen die een illegale abortus ondergaan.Veel vrouwen overlijden door complicaties na een illegale abortus. Maar is abortus op volle zee een alternatief? Hoe zou dat gaan in de praktijk? Een bootje wil een zwangere vrouw ophalen van de kade, maar krijgt natuurlijk geen toestemming om aan te meren. En hoe wordt omgegaan met de wettelijke verplichting dat de abortus pas mag worden uitgevoerd 6 dagen nadat de vrouw een arts heeft bezocht?......

Bovendien moeten er afspraken zijn met een ziekenhuis in de buurt. Hoe lukt dat in een land waar abortus verboden is? Praktisch is het vrijwel onmogelijk en ik heb de staatssecretaris dan ook geprezen dat ze een vergunning heeft verleend die in de praktijk onuitvoerbaar is en haar gevraagd of zij wil zorgdragen voor strikte controle op de bepalingen van de Wet Afbreking Zwangerschap.

het was verder een drukke dag. 3 petities in ontvangst genomen van het nederlands - Armeens comité, van de international campaign for Tibet om aandacht te vragen voor de door China gevangen gehouden Panchen Lama en van een delegatie van de Nederlandse Vereniging van Geleidehondgebruikers. 's Middags een Algemeen Overleg over Soedan voorgezeten en 's avonds een bijeenkomst met mijn focusgroep. Dit is een enthousiaste groep CDA leden die geïnteresseerd zijn in de thema's van mijn woordvoerdersschappen en waarmee de discussie altijd weer open en verrassend is!