Diergezondheid: ratio of emotie?

Source: H.J. (Henk Jan) Ormel i, published on Monday, April 23 2007.

In Nieuwspoort werd door het bureau Schuttelaar en partners samen met het ministerie van LNV een maatschappelijk café georganiseerd over diergezondheid. na een aantal inleidingen volgde een levendig lagerhuisdebat. Ik mocht de stelling "Ruimingen zijn in de moderne tijd achterhaald" inleiden. Ik ben het eens met deze stelling en verdedigde deze door te stellen dat de EU moet streven naar afschaffing van de zogenaamde artikel 10 status. Deze status bepaalt dat een land pas echt vrij is van een dierziekte als deze ziekte niet wordt gevonden én als er niet wordt gevaccineerd tegen deze ziekte. Wat een onzin in deze tijd!......

massale ruimingen van gezonde dieren zijn ethisch en maatschappelijk onaanvaardbaar en veterinair niet nodig. vaccinatie van gezonde dieren om een dierziekte te vóórkomen is beter dan pas beginnen met enten als de ziekte er al is. Zo creëer je dragers! Als er MKZ of varkenspest heerst in België of Duitsland, moet je in Nederland vaccineren! dat kan nu niet door die ellendige artikel 10 ! Daarnaast bestrijden we dierziektes waarbij je echt moet afvragen waarom dat gecentraliseerd moet. Waarom blaasjesziekte volgens wettelijke regels bestrijden? Waarom Blauwtong? Dit zijn ziektes die niet levensbedreigender zijn dan parvo, pinkengriep of een streptococceninfectie.

Er is nog veel te doen om de bestrijding van dierziektes te moderniseren en aan te laten sluiten bij de huidige veterinaire kennis en maatschappelijke behoeftes !