Eurobesitas.

Source: H.J. (Henk Jan) Ormel i, published on Friday, April 13 2007.

Vanmorgen begonnen met enkele gesprekken ter voorbereiding op het Algemeen overleg over biotechnologie volgende week woensdag. direct daarna voorbespreking met de nieuwe griffier en de oude vertrouwde adjunct griffier van de vaste commissie voor Buitenlandse Zaken, Reineke van der Kolk en Theo van Toor. Ik mag mijn eerste procedurevergadering Buiza voorzitten en de agenda wordt voorbesproken met de griffiers. het is apart om opeens in de rol van voorzitter een procedurevergadering te leiden. 's Middags ontvangt de Kamer de voorzitter van het Europese Parlement, Hans-Gert Poettering. Natuurlijk spreken we uitgebreid over de verdragswijziging, de positie van nederland en de rol van het Europese parlement. Poettering doet het voorkomen alsof een wijziging van de naam constitutioneel verdrag alle nederlandse problemen als sneeuw voor de zon zal laten verdwijnen. Dat geloof ik dus niet. 20 jaar geleden hadden we een periode van Eurosclerose. Om in medische termen te blijven; Poettering denkt kennelijk dat we in Nederland lijden aan een Europsychose. dat is geen goede diagnose en een onjuiste diagnose lijdt tot een verkeerde therapie. Vanuit nederlands perspectief bezien kunnen we meer spreken over 'Eurobesitas'. Europa moet niet te veel lichaamsomvang krijgen. Een fit, slank en afgetrained Europa past ons beter......

Aan Eurobesitas is wat te doen. dieet en veel beweging. we moeten in Europa de hoofdthema's benoemen ( dieet) en daar moet het Europese Parlement zich ook mee bezig houden ( beweging). Immigratie, milieu,energie,criminaliteit en terrorisme; zaken die we als Nederland alleen onmogelijk de baas kunnen.

Poettering was goed en had een afgewogen bijdrage in het parlement. Direct aansluitend kregen we een briefing van de minister van Buitenlandse Zaken over de EU- Rusland relatie. na afloop van de sessie met de minister nog met Maxime ( dezelfde dus!), Gieneke en Karien genoten van de voorjaarszon en een biertje op het Plein. vervolgens snel naar Dudok waar Maurice Pieck afscheid nam van de NOS redactie. Hij is voorlichter geworden bij Defensie. na een snelle hap naar Clingendael waar Poettering een volle zaal op voortreffelijke wijze toesprak. Deze bijeenkomst eindigde om 22 uur, waarna ik linea recta naar huis ben gereden.Na 3 nachten op mijn kamertje bij mijn Haagse hospita lokt het eigen bed!