Meegezogen in een hype.

Source: H.J. (Henk Jan) Ormel i, published on Thursday, March 29 2007.

Wat ik gisteren op mijn weblog voorspelde is inderdaad gebeurd: de hele dag in het nieuws over mijn suggestie om iets te doen aan het vraagstuk agressieve honden. Van jeugdjournaal tot Nova; honden roepen emotie op. Het begon met mijn bijdrage aan een schriftelijk overleg over de Regeling Agressieve Dieren.Zelden krijgt een schriftelijk overleg enige aandacht. Sterker nog, 150 kamerleden werken iedere dag hard en debatteren dagelijks met elkaar en u krijgt daarvan een zeer subjectieve selectie te horen of zien, zelden of nooit wordt aandacht besteed aan een schriftelijk overleg. In mijn bijdrage spreek ik mijn zorgen uit over de groeiende populariteit van , zoals ik het omschrijf, 'stoere' honden. Deze honden zijn niet verboden, maar kunnen bij onaangepast gedrag zeer gevaarlijk zijn. Google maar eens Boerboel of Cane Corso (meerdere rassen zijn te noemen!) en lees maar eens wat er over gedragskenmerken staat! Hier een deel van de gedragsomschrijving van de Boerboel op een site over dit ras:

Een Boerboel heeft een ervaren en zeer consequente baas nodig. Regelmatig moeten Boerboels op latere leeftijd herplaatst worden, omdat de hond te krachtig is voor zijn baas, en agressief is. Een Boerboel gaat niet goed samen met andere honden, het is geen hond die je los meeneemt naar het strand.

Hier maak ik mij zorgen om en dit signaleer ik in mijn bijdrage. Als mogelijke oplossingen, vraag ik de minister om een aantal maatregelen te onderzoeken waaronder een gedragstest........

Een wakkere journalist pikt dit onderdeel er uit en vraagt aan collega kamerleden of zij vóór een gedragstest voor honden zijn. ja hoor, een kamermeerderheid is vóór en de journalist komt bij mij en meldt dat een meerderheid vóór is. Terwijl ik in mijn bijdrage de minister vraag om dit te onderzoeken want ik begrijp natuurlijk ook dat er argumenten vóór en argumenten tegen zijn. In ieder geval geef ik aan dat ik een verhoogde administratieve lastendruk onwenselijk vind. Maar ik geef een reactie aan de journalist, vooral om uit te leggen dat ik een probleem signaleer, nl. een toename van stoere honden, die een risico kunnen vormen voor mensen en andere honden en dat ik aan de minister vraag om te onderzoeken of er preventieve maatregelen te nemen zijn, waarbij ik de gedragstest opper. Om geen honden te stigmatiseren, stel ik voor om in principe alle grote honden op den duur te testen. de schofthoogte van 40 cm. heb ik niet uit mijn duim gezogen, maar is de maat die in Duitsland en Frankrijk al geldt. In Frankrijk moeten honden vanaf deze grootte een muilkorf om en in Duitsland moeten deze dieren aangelijnd zijn en moet je een muilkorf bij je hebben. Maar ja, de nuances gaan in de berichtgeving verloren. Vandaag rolden de media over elkaar heen en was ik dus de middelpuntvliedende kracht van een hondenhype. Mijn mailbox schiet vol met felle voor- en tegenstanders, deskundigen geven hun mening. Collega's reageren. Ik vind de aandacht overtrokken, maar ben wel van mening dat er iets moet gebeuren. wat begon als een bijdrage aan een schriftelijk overleg , is nu onderwerp van heftige discussie. Ik ben benieuwd naar de beantwoording door de minister.