Van Defensie Operatie Centrum tot politiek café

Source: H.J. (Henk Jan) Ormel i, published on Monday, March 26 2007.

07.06 uur vertrekt de trein van het landelijke station Vorden, het is weer vroeg op vandaag. Om 09.45 uur start het werkbezoek van de vaste kamercommissie voor Defensie aan de bestuursstaf Defensie. Het statige ministerie op het Plein ziet er van buiten historisch uit, maar binnen is een waar zenuwcentrum van waaruit onze militairen op buitenlandse missies aangestuurd worden. we worden ontvangen door de nieuwe minister van Middelkoop en staatssecretaris van der Knaap, de commandant van de strijdkrachten generaal Berlijn en vrijwel de gehele top van krijgsmacht en ministerie. Er volgt een intensieve dag vol informatie over de krijgsmacht. We worden gebriefed in het Defensie Operatie Centrum. Hier komen alle commandolijnen bij elkaar. Een groot display geeft de tijd aan van alle plaatsen waar Nederlandse militairen actief zijn, Baghdad, Khartoem, Kabul,Curacao etc. Tussen de middag loop ik even naar de mediatoren in het Tweede Kamergebouw om de stelling van de dag te verdedigen....

De stelling luidde: Nederland moet ruimhartig meewerken aan een nieuw Europees verdrag. Tijdens de uitzending daalde het percentage dat het eens was met deze stelling van 51 naar 47% ! Mijn pro europese boodschap kwam dus niet aan! Zorgelijk dat het negatieve sentiment over de EU nog steeds zo groot is. Ik zal veel moeten luisteren naar de redenen voor deze opstelling en de problemen niet ontwijken maar benoemen. geen makkelijke klus ! 's Middags weer terug naar het werkbezoek. iedere keer als ik in contact kom met Defensie ben ik onder de indruk van de professionaliteit van deze organisatie.

's avonds mag ik spreken bij het Politiek Café in de Haagsche Kluis. Over Europa natuurlijk! Er volgt een levendige discussie die zich na afloop nog aan de bar voortzet. Goed initiatief van Pam Evenhuis en iets om eens een keer naar toe te gaan! Het verslag van deze avond en mijn Europese statements kunt u vanaf donderdag lezen op www.politiekcafe.com .