Proefdieren.

Source: H.J. (Henk Jan) Ormel i, published on Friday, March 16 2007.

Vandaag was ik de slotspreker op een door de Nederlandse Vereniging voor Proefdierkunde georganiseerd symposium over dierproeven als relevant onderdeel van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Vele interessante sprekers, maar helaas kon ik niet de gehele dag meemaken omdat ik via de radiostudio van de Tweede Kamer als gast optrad in Stand.nl. De stelling luidde: Artsen zonder Grenzen moet het losgeld voor Arjan Erkel betalen. Met deze stelling ben ik het eens. Het vonnis van de Zwitserse rechtbank laat de Nederlandse staat voor een deel opdraaien voor dit geld. Als de Nederlandse overheid losgeld zou gaan betalen, wordt de staat chantabel en loopt iedere Nederlander in het buitenland het risico om ontvoerd te worden. Na stand.nl dus naar het symposium in Zandvoort. Het weer is prachtig en de verleiding was groot om lekker te gaan uitwaaien op het strand, maar binnen waren interessante discussies tussen voor- en tegenstanders van dierproeven. Voor mij sprak Krista van Velsen ( SP ) en haar streven is gericht op het uiteindelijk kunnen opheffen van de vereniging voor Proefdierkunde omdat er geen dierproeven meer worden uitgevoerd in Nederland. Mijn insteek was geheel anders......

Mijn voordracht was getiteld: een moeilijke keuze voor politici: meedeinen met het gevoel van onbehagen over dierproeven of het maatschappelijk belang van dierexperimenteel onderzoek uitdragen?

Ik ben voluit een voorstander van het zoveel mogelijk zoeken naar alternatieven voor dierproeven, maar ik wijs dierproeven niet op principiële gronden af.Sterker nog, ik vind dat ik meer moet uitdragen dat life sciences, inclusief de noodzakelijke dierproeven essentieel zijn voor verbetering van welzijn van mens en dier, essentieel voor de volksgezondheid, essentieel voor het milieu en essentieel voor onze kenniseconomie. We mogen trots zijn op de manier waarop we in Nederland omgaan met proefdieren. Professionals gaan met grote zorg met dieren om, tonen passie voor hun vak en bereiken toonaangevende resultaten die niet alleen menselijk, maar ook dierlijk lijden helpen verminderen. een pittige en interessante discussie volgde. Op weg naar huis een heerlijke maaltijd genuttigd bij onze goede vrienden die vlak bij Zandvoort wonen en om 22.00 uur eindelijk thuis. morgen belt de wereldomroep al om 07.00 uur voor een radio interview, maar nu eerst een lekker glas wijn !