02 Vanmorgen om 05.30 uur geland op Schiphol. In de trein naar huis lees ik in de krant over de verwikkelingen in de kamer van afgelopen week. Gek, na 1 week intensief praten over de problematiek in Afghanistan en Pakistan en met de beelden van de straatkinderen in Kabul nog op het netvlies, voel ik me ietwat onthecht als ik lees dat ik deze week 3 spoeddebatten heb gemist. Vanmiddag had ik op radio 1 een debat met Hans van Baalen over zijn idee om de hele papaveroogst in Afghanistan op te kopen en een landbouwbeleid met gegarandeerde prijzen, zoals het Europese landbouwbeleid op te starten. In Nederland jaagt hij iedere boer in de gordijnen door te pleiten voor een directe en éénzijdige afschaffing van de landbouwsubsidies en in Afghanistan wil hij dit juist opstarten.We zijn toch echt met dezelfde delegatie in Kabul geweest en we hebben als gehele delegatie een uitgebreide discussie met de minister van Drugsbestrijding mogen voeren.......Was dealer van Baalen een beetje high tijdens dit gesprek? Deze minister van Drugsbestrijding verwierp het idee direct en zei: "ach, dat hebben we enkele jaren geleden al eens geprobeerd en het draaide uit op een totale mislukking." 4 redenen waarom het grootschalig opkopen van papavers geen goed idee is: 1. opkopen nodigt uit om bij de volgende oogst nog meer papavers te zaaien. 2. het land is vaak van grootgrondbezitters en zij verpachten kleine stukjes aan landloze boeren. Wie krijgt het geld bij opkopen van de oogst? 3. waar haalt de internationale gemeenschap al het geld vandaan? 4. Er zijn zoveel projecten in Afghanistan waar geld voor nodig is, gezondheidszorg, onderwijs, infrastructuur, agrarische ontwikkeling enz. Wat dan? Drugs zijn direct gerelateerd aan corruptie en terrorisme, de grote problemen van Afghanistan en moeten zeker bestreden worden. De drugsdeskundigen waar we mee spraken vertelden dat er ook successen geboekt worden. De provincie badakshan was enkele jaren geleden het centrum van de papaverteelt en is dat nu nauwelijks meer. In de buurprovincie van Uruzgan, Kandahar worden grote successen geboekt. wat maakt het verschil? Goede communicatie door Afghanen zelf, een krachtig bestuur en optredende politie werkt. In Kandahar gaat de goeverneur naar de bevolking toe en vertelt dat papaverteelt verboden is en dat een maand later de politie komt om de oogst te vernietigen en dat de verbouwers daarbovenop een boete krijgen. Het is natuurlijk veel complexer, maar ik ben van mening dat de goeverneur van Uruzgan, Munib, op de toenemende drugsteelt in Uruzgan aangesproken moet worden. Munib moet beter zijn best doen! Terug naar de voorpagina © Henk Jan Ormel Webmaster: Thijs Hulshof

Source: H.J. (Henk Jan) Ormel i, published on Saturday, March 10 2007.

Vanmorgen om 05.30 uur geland op Schiphol. In de trein naar huis lees ik in de krant over de verwikkelingen in de kamer van afgelopen week. Gek, na 1 week intensief praten over de problematiek in Afghanistan en Pakistan en met de beelden van de straatkinderen in Kabul nog op het netvlies, voel ik me ietwat onthecht als ik lees dat ik deze week 3 spoeddebatten heb gemist. Vanmiddag had ik op radio 1 een debat met Hans van Baalen over zijn idee om de hele papaveroogst in Afghanistan op te kopen en een landbouwbeleid met gegarandeerde prijzen, zoals het Europese landbouwbeleid op te starten. In Nederland jaagt hij iedere boer in de gordijnen door te pleiten voor een directe en éénzijdige afschaffing van de landbouwsubsidies en in Afghanistan wil hij dit juist opstarten.We zijn toch echt met dezelfde delegatie in Kabul geweest en we hebben als gehele delegatie een uitgebreide discussie met de minister van Drugsbestrijding mogen voeren.......Was dealer van Baalen een beetje high tijdens dit gesprek?

Deze minister van Drugsbestrijding verwierp het idee direct en zei: "ach, dat hebben we enkele jaren geleden al eens geprobeerd en het draaide uit op een totale mislukking." 4 redenen waarom het grootschalig opkopen van papavers geen goed idee is:

  • 1. 
    opkopen nodigt uit om bij de volgende oogst nog meer papavers te zaaien.
  • 2. 
    het land is vaak van grootgrondbezitters en zij verpachten kleine stukjes aan landloze boeren. Wie krijgt het geld bij opkopen van de oogst?
  • 3. 
    waar haalt de internationale gemeenschap al het geld vandaan?
  • 4. 
    Er zijn zoveel projecten in Afghanistan waar geld voor nodig is, gezondheidszorg, onderwijs, infrastructuur, agrarische ontwikkeling enz.

Wat dan? Drugs zijn direct gerelateerd aan corruptie en terrorisme, de grote problemen van Afghanistan en moeten zeker bestreden worden. De drugsdeskundigen waar we mee spraken vertelden dat er ook successen geboekt worden. De provincie badakshan was enkele jaren geleden het centrum van de papaverteelt en is dat nu nauwelijks meer. In de buurprovincie van Uruzgan, Kandahar worden grote successen geboekt. wat maakt het verschil? Goede communicatie door Afghanen zelf, een krachtig bestuur en optredende politie werkt. In Kandahar gaat de goeverneur naar de bevolking toe en vertelt dat papaverteelt verboden is en dat een maand later de politie komt om de oogst te vernietigen en dat de verbouwers daarbovenop een boete krijgen.

Het is natuurlijk veel complexer, maar ik ben van mening dat de goeverneur van Uruzgan, Munib, op de toenemende drugsteelt in Uruzgan aangesproken moet worden. Munib moet beter zijn best doen!