Hoge Veluwe 75 jaar

Source: E.A. (Ernst) Cramer i, published on Friday, April 23 2010.

De Hoge Veluwe bestaat 75 jaar en dat wordt vandaag gevierd. In aanwezigheid van Koningin Beatrix zal er op het Park zelf een aantal festiviteiten zijn. Het feit dat een park zo oud is doet mij stilstaan vandaag bij het belang van robuuste natuur. Want dat mag je de Hoge Veluwe toch wel noemen.

Het nationaal park De Hoge Veluwe is misschien wel een van de bekendste gebieden in Nederland als het om grote parken gaat. We hebben er natuurlijk veel meer, maar van oudsher is dit toch wel een van de meest bekende. Niet in de laatste plaats door het feit dat de familie Kröller-Müller daar een prachtig museum hebben ingericht. Ik zou haast zeggen wie is daar niet geweest met schoolreisje - maar ik geloof dat dit tegenwoordig niet meer geldt…

Hennie en ik hebben twee jaar terug een midweek aan de zuidkant van het park gezeten en zijn op de fiets een heel eind door het park gegaan. En als je dan later terug kijkt wat je allemaal gezien hebt is dat nog maar een heel klein deel van het totale gebied geweest. Waarom vertel ik dit? Omdat ik dit als voorbeeld zie voor veel meer van deze nationale parken. De combinatie van stevige natuur, dorpen die als middelpunt voor recreatie dienen, bedrijvigheid om in te spelen op al die vragen van mensen om te recreëren levert en een grote belevingswaarde op en prachtige natuur en een financieel haalbare situatie. Soms hoor ik mensen klagen dat de natuur nog meer voorrang zou moeten krijgen daar op die Veluwe, maar hé mensen…we wonen wel in Nederland. We moeten al ontzettend concurreren op de ruimte die we hebben. Maar los van al die ruimte constateer ik dat het gebruik en de waarde van het gebied De Hoge Veluwe zeer groot.

Wat mij betreft staat deze manier van inrichten model voor meer terreinen. Niet de overheid heeft het daar dan als eerste voor te zeggen. Maar een stichting als nu de Hoge Veluwe beheerd zou dat ook op andere plaatsen kunnen doen. Op heel veel plekken wordt nu gewerkt aan de beheerplannen. Dat zou een uitstekende basis kunnen zijn om te zorgen dat meer plekken in Nederland zulke robuuste inrichtingen krijgen waar meer functies elkaar versterken en niet in de weg zitten. En waar de natuur, juist door de wat grootschaliger inrichting volop kansen krijgt. Dan doen we dus pas echt wat aan de verbetering van ons natuurbeheer, de inrichting en de betaalbaarheid.

Maar nu dan eerst naar het feest. En kijken of ik de koningen van dichtbij te zien krijg…

ernst