Binnenhofblog 16

Source: P.M.M. (Pierre) Heijnen i, published on Friday, April 23 2010.

Over onder meer mijn plaats op de ontwerpkandidatenlijst, mijn eerste spoeddebat, het Huis van de Democratie en het Europees Jeugdparlement.

Opnieuw Kamerlid

Het grote nieuws van deze week voor mij was natuurlijk mijn plaats op de ontwerpkandidatenlijst van de PvdA. Nummer 19. Mooi hoog. Klaarblijkelijk kan men een wat minder op de voorgrond tredend Kamerlid die gewoon z’n werk doet ook waarderen. De politiek en zeker ook onze PvdA staat voor bijzonder moeilijke jaren. Er zullen forse hervormingen en bezuinigingen nodig zijn. Daar ben ik liever bij. Ervoor zorgen dat deze niet ten koste gaan van de zwaksten in de samenleving en van goed onderwijs, zorg en veiligheid. Aan de kant kun je niets veranderen, laat staan ten goede. In de Kamer kan ik Job Cohen helpen de samenleving fatsoenlijker te maken.

Mondelinge vragen

Voor het eerst tijdens mijn Kamerlidmaatschap maar eens meegedaan met het vragenuurtje. Binnenlandse Zaken had gemeenten geadviseerd om brieven van een actiecomité tegen vingerafdrukken op het nieuwe paspoort niet in ontvangst te nemen. Dat is toch gek: het recht op petitie is een grondrecht, of deze petitie nu van een individuele burger is of is voorgedrukt door een actiecomité. Hierachter zit toenemend wantrouwen van burgers en actiegroepen tegen het nieuwe paspoort en alle gegevens die daarvoor worden opgeslagen. Terwijl het nieuwe paspoort juist veiliger wordt. De staatssecretaris moet proberen dat wantrouwen te bestrijden en dat doe je niet door de vertolkers ervan de deur te weigeren.

Spoeddebat: De Grote Uittocht

Ook mijn eerste spoeddebat. Voor salarisverbetering bij de overheid en het onderwijs is de komende jaren geen geld, zo meent de staatssecretaris. Alles wel, maar heel onverstandig nu we te maken hebben met dreigende tekorten aan leerkrachten en politieagenten. Dan moet je hun arbeidsvoorwaarden ten opzichte van de markt niet verslechteren. Anders hebben we straks slechter onderwijs en minder veiligheid. De staatssecretaris wilde slechts dilemma’s schetsen, zo stelde zij, maar sloot tevens niet uit dat werknemers in de publieke sector op korte termijn op achterstand worden gesteld ten opzichte van de markt! En dat in een interview ter gelegenheid van het verschijnen van een rapport onder de titel ‘De Grote Uittocht’ over het uittreden van zeven van de tien werknemers bij rijk en onderwijs de komende tien jaar!

Jeugdzorg

In beslotenheid met een aantal ‘superdeskundigen’ de gedachten van de parlementaire werkgroep jeugdzorg besproken. We naderen langzaam ons eindrapport. Half mei, dat moet lukken.

Huis van de Democratie

Een nieuw ronde. Het bestuur is er, nu nog het gebouw. En wat voor een bestuur: Deetman, Veling (Johan de Witt-scholengroep), Zonderop (journalist), maar ook twee jonge talenten, de VVD’er Mark Verheijen uit Venlo en de jonge PvdA’er Amma Baddoo-Assante uit Amsterdam (Ghanese gemeenschap). Dat belooft wat. Dit is Nederland, om met Cohen te spreken. Nu een directie. Een besluit over de definitieve huisvesting laat nog even op zich wachten. Intussen worden de mogelijkheden van Hofweg 1 verder benut. Het zij zo, als het nieuwe gebouw er maar komt.

Vijf jaar Buurt Interventie Teams (BIT) in Escamp

Afgelopen zaterdag voor circa 150 deelnemers aan Buurtinterventieteams een discussie geleid naar aanleiding van hun vijfjarig bestaan. Sjaak Bral ging mij voor, maar desalniettemin hadden de mensen er nog zin op deze mooie zaterdagmiddag. Belangrijkste punt: hoe betrekken we jongeren bij de buurtpreventie. Een van de goede ideeën die op tafel kwamen, was om scholieren hun maatschappelijke stage te laten vervullen bij de BIT’s. De aanwezige gemeenteraadsleden gaan ermee aan de slag.

Middenbestuur

Op diezelfde zaterdag was ik daarvóór in Utrecht om met partijgenoten uit waterschappen en provincies te spreken over de toekomst van het middenbestuur. Dat ging een stuk minder emotioneel dan de laatste keer. Maar de verschillen in opvatting blijven fors.

De Kleine Keizer

Op deze basisschool in hartje Loosduinen (vernoemd naar de bijnaam van een markant Loosduiner), mocht ik afgelopen week het multicultureel dictee afnemen. Ditmaal geschreven door… een Loosduiner, namelijk Koos Meinderts, bekend kinderboekenschijver en co-auteur van ‘Oh Oh Den Haag’ en oud-schoolgenoot. Dat wist de school nog niet. Het dictee had als titel ‘De heimweetaart’ en was wat mij betreft het meest geslaagde multiculturele dictee tot nu toe.

Reis door de stad

Ook was ik aanwezig bij de presentatie van het nieuwe boek van Wim Willems en Frank Janssen, ‘Reis door de stad’. Mooi Haags boek over alle Haagse wijken: bijzondere plekken en bijzondere verhalen.

Europees Jeugdparlement

En in het provinciehuis sprak ik het Europees Jeugdparlement toe. Honderd keurig geklede middelbare scholieren uit de regio die EP’tje (Europees Parlement) speelden. En hoe, het scheelde maar weinig of Griekenland werd uit de Unie gegooid. Nee hoor, het debat en de amendementen leken wel echt. Klasse. Hoog niveau. De toekomst zit wel goed.

Mijn Den Haag

In deze reeks werd afgelopen week de tentoonstelling over Haags Industrieel Erfgoed geopend. Wat een rijke industriële geschiedenis heeft Den Haag. En wat een goed idee om de Hagenaars middels de recente twintigste-eeuwse geschiedenis meer bij dit museum te betrekken. Ik heb het idee dat het sindsdien veel meer onderdeel uitmaakt van de Haagse sociale en culturele infrastructuur dan voorheen, toen de geschiedenis van Den Haag zo’n beetje ophield in de achttiende eeuw.