Bericht uit India: 2000 jaar geleden is nu - Main contents
Vandaag de mooiste dag van ons bezoek aan India, bij dominee Joseph D’Souza, leider van het Dalit Freedom Network. Ik heb D’Souza vorig jaar ontmoet tijdens de campagne voor de Europese verkiezingen. Hij was toen in Nederland op uitnodiging van Operatie Mobilisatie en PRISMA. Ik sprak hem in mei 2009 anderhalf uur op de werkkamer van ChristenUnie-wethouder Thijs van Daalen in Houten. D’Souza vertelde me toen over de 250 miljoen Dalits.
De armsten die buiten het Kaste-systeem vallen. Velen van hen bekeren zich tot het christelijk geloof. Dat geeft hun bevrijding, gelijkheid, echte nieuwe kansen. D’Souza vroeg om politieke steun voor zijn werk en toen wist ik het direct: als ik in het Europees Parlement kom, wordt ik lid van de India-delegatie. Dan kan ik zelf op het hoogste politieke niveau in India pleiten voor de Dalits en het werk van D’Souza.
Nu ben ik lid van het Europees Parlement en dus lid van de India-delegatie. En dat bovendien op een uiterst cruciaal moment: er moet een handelsverdrag komen tussen de EU en India, en door het Verdrag van Lissabon is het EP daarover bevoegd te beslissen. Een meerderheid van het EP, en ik behoor daartoe, wil in dat handelsverdrag opkomen voor mensenrechten, godsdienstvrijheid en de positie van de Dalits. Om dus goed geïnformeerd te zijn was een gesprek met D’Souza en de zijnen essentieel.
D’Souza heeft samen met Indiase partners en de Nederlandse Operatie Mobilisatie hier in Hyderabad een campus opgericht om juist de armsten te helpen. Ze krijgen onderwijs, medische hulp, steun via microcredieten en er worden kleding en andere goederen verkocht vanuit eigen werkplaatsen. We ontmoetten daar een Amerikaanse dame. Ze had een “rough life” gehad en wilde nu echts iets doen voor de naaste. Ze gaf leiding aan het Lydia-project: naaisters die kleding maken en zo wat geld verdienen. Naar het voorbeeld van de Bijbelse Lydia. Veel van de daar werkende Indiase vrouwen zijn verlaten door hun man. D’Souza en z’n mensen bieden uitkomst.
Het mooiste vond ik de vakantiebijbelschool. Honderden kinderen vanuit Hyderabad en de dorpen er omheen waren bijeen. Ze kregen bijbelles, eten en drinken en zo nodig medische hulp. Voor hen is dit werk de bevrijding uit de onderdrukking, uit de slavernij. Zo begon de vroege kerk 2000 jaar gelden ook. Die kerk is gebouwd op slaven en vrouwen die vast zaten in een soort Kaste-systeem. Het geloof in Christus bracht hen gelijkheid, vrijheid. Jannes en ik, wij zagen vandaag de historie in leven voor ons. Onze steun en inzet is voor de Dalits en D’Souza.