Binnenhofblog 17

Source: P.M.M. (Pierre) Heijnen i, published on Sunday, May 2 2010.

Over onder meer 5 mei, woonfraude, de collegevorming en de Lintjesregen.

Verkiezingen: we zijn er klaar voor

Een zonovergoten succesvol congres, een ontroerend afscheid van Wouter Bos, een hartverwarmend welkom voor Job Cohen, een ongewijzigde kandidatenlijst en een moedig programma waarin we ons niet verstoppen voor daadkrachtige, maar noodzakelijke hervormingen. We zijn klaar voor de verkiezingen.

Herdenk de vierde mei, vier de vijfde mei

Ik ben erbij dinsdag aan de Parallelweg en woensdag op het Spuiplein. U toch ook?

Limbo’s

Vorige week vrijdag een flink aantal PvdA-bestuurders bezocht van Maastricht, Kerkrade, Heerlen, Sittard en omliggende gemeenten. De lange treinreis was de moeite waard. Een goed gesprek over de noodzakelijke samenwerking (fusies?!) om Zuid-Limburg beter toe te rusten op de uitdagingen van onder andere de krimp: het blijkt voor Limbo’s even moeilijk te zijn als voor de andere bevolkingsgroepen in ons land.

5 mei vrij

Zoals ieder jaar komt de vraag weer op naar het karakter van 5 mei. Het is een nationaal erkende feestdag, net zoals Koninginnedag. Maar of men ook vrij krijgt, hangt af van de CAO. Voor Koninginnedag is dit nagenoeg voor iedereen geregeld. Voor 5 mei niet, zelfs niet in de lustrumjaren. Het zou goed zijn als ‘de polder’ een keer met een breed gedragen advies komt om dit beter te regelen. Zodat 5 mei echt dé nationale feestdag wordt waarin we onze vrijheid vieren. Maar ik voel er niets voor om dit zonder zeer breed draagvlak van bovenaf op te leggen.

Woonfraude

In Eindhoven bleken veel sociale huurwoningen onderverhuurd. Asociaal, bron van fraude en overlast. Het kan worden aangepakt, maar dat vergt een goede gegevensuitwisseling tussen gemeenten en corporaties en andere diensten (RWD, water-, energie- en telecombedrijven, enzovoort). Van mij mag het, nee, moet het. Daarom maar weer eens opnieuw aan de bel getrokken (zie ook de PvdA-site). Altijd, maar zeker aan de vooravond van pijnlijke bezuinigingen, moeten we uiterst scherp zijn op misbruik van sociale voorzieningen, waaronder sociale huurwoningen.

Bos- en duinbrand

Onlangs moest Bergen aan Zee worden ontruimd. Dat ging goed. Maar gaat het ook goed bij een bosbrand op bijvoorbeeld de Veluwe, na dagenlange droogte, dertig graden Celsius en windkracht vijf? Kunnen dan alle mensen van de campings en recreatieparken op tijd ontsnappen? Een advies over veiligheidsrisico’s afgelopen week was voor collega Boelhouwer en mij reden om schriftelijke vragen te stellen.

Collegevorming

Tot 2002 moesten gemeenteraden binnen zes weken na de gemeenteraadsverkiezingen nieuwe colleges vormen. Met de dualisering is deze bepaling geschrapt. Men mag de tijd nemen die nodig is. Het gevolg is dat in nogal wat gemeenten er zelfs na twee maanden nog geen college is. Dat komt de slagkracht van gemeenten in het algemeen niet ten goede. Aan de andere kant heb je ook niets aan een college dat te snel in elkaar is getimmerd. Het zou goed zijn als de VNG de collegevorming onderzoekt en nagaat of aanpassing van de regels daarvoor noodzakelijk is.

Lintjesregen

Wat hebben Jaap Spaans, mevrouw Altintas, de heer Dennen, An van Erkel, Hans Gouweleeuw, mevrouw Rambaran, mevrouw de Jong-Spaans en de heer Akin gemeen? Allemaal Hagenaars die afgelopen dinsdag een Koninklijke Onderscheiding kregen. Voor jarenlange belangeloze inzet voor de samenleving. Ieder op zijn/haar eigen wijze. Maar allen zeer gerespecteerd in hun omgeving. De Lintjesregen, ik ben er altijd graag bij. Een prettiger regen ken ik niet.

Oh, Oh, Den Haag

De sfeer op de Koninginnenach was geweldig: jonge Hagenaars kunnen wel een feestje bouwen. De sfeer in het stadion aan het Forepark na de handhaving van ADO Den Haag was ook prima. Niets staat een ontspannen lente in onze mooie stad in de weg. Den Haag staat er goed op. Laat The Hague Festivals maar beginnen.