Binnenhofblog 18

Source: P.M.M. (Pierre) Heijnen i, published on Thursday, May 6 2010.

Over onder meer een Griekse tragedie, een bange Jack de Vries, 5 mei in Den Haag en de rol van Suriname in de Tweede Wereldoorlog.

Griekse tragedie

Tot deze week verwees ‘Griekse tragedie’ naar de literaire producten uit de Griekse oudheid. Sinds deze week naar de gigantische staatsschuld van Griekenland, naar de slechte belastingmoraal, naar de speculatie in de financiële sector met staatsobligaties, maar vooral naar de onbeheersbaarheid van ons mondiale financiële systeem.

Worden we nog geregeerd door regeringen of computerprogramma’s die nietsontziend, zonder enige verantwoordelijkheid, op zoek zijn naar de beste en snelste rendementen op kapitaal en intussen veel meer kapot maken dan ons lief is? Hebben we een onbeheersbaar Monster van Frankenstein geproduceerd of slagen we erin ons financieel systeem in de klauwen te krijgen? Was het volgens sommigen ‘achterlijke’ islamitisch bankieren toch nog zo gek niet? Moeten we wel geld met geld willen verdienen? Een maximum zetten op rendement dat overeenkomt met de reële toegevoegde waarde op een investering? En wat betekent dat voor bijvoorbeeld onze pensioenen?

Kortom, er is werk aan de winkel voor de politiek, in Griekenland, in Europa, in de hele wereld. Alleen de beste politici zullen in staat zijn om de ‘Griekse tragedie’ te keren zonder die andere erfenis van de Griekse oudheid, de democratie, op de mestvaalt van de geschiedenis te doen belanden.

Ambtenarenontslag

D66 en CDA zien de bui hangen: hun bezuinigingsplannen krijgen niet de goedkeuring van het CPB en dus verzinnen ze maatregelen die wel geld zouden opbrengen. Zoals het tornen aan de ontslagbescherming van ambtenaren. Natuurlijk moet er gekeken worden naar ongerijmde verschillen tussen werknemers bij de overheid en in de markt. Maar wel zorgvuldig. En vanuit het uitgangspunt dat iedereen goed beschermd moet worden tegen ontslag!

Bange Jack de Vries

Mijn collega Angelien Eijsink bereidt een initiatiefwet voor over veteranenzorg. Jack de Vries is bang dat de Kamer doet wat hij zou moeten doen (Defensie laat het al jarenlang afweten) en verbiedt ambtenaren met de Kamer hierover te spreken. Beetje zielig. Hoe anders doet zijn collega Rouvoet dat? Hij stelt er juist prijs op dat zijn ambtenaren de Kamer informeren over de Jeugdzorg. Jack, de politiek is niet voor bange bewindspersonen en zeker niet voor bange bewindspersonen van Defensie!

Den Haag en 5 mei

Een uitermate geslaagd 5-meifestival op en om het Spuiplein. Gefeliciteerd Rabin Baldewsingh en de J.G. Ruijs Stichting. En ook gefeliciteerd met de erkenning door het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Ik heb wat met 5 mei. Al begin jaren tachtig organiseerde ik namens de PvdA samen met andere progressieve organisaties geweldige 5-meibijeenkomsten in de Houtzagerij. Als raadslid en wethouder ergerde ik me aan de stilte op 5 mei in Den Haag. Afgezien van de kermis was er niets te doen. En nu, na jarenlang volhouden, is het zover: de residentie, de internationale stad van recht en vrede, heeft eindelijk zijn aandeel in de viering van de nationale dag van de vrijheid!

Suriname en de Tweede Wereldoorlog

Wist u dat het bauxiet voor de geallieerde vliegtuigen uit Suriname kwam? En dat de Duitsers de winning en het transport ervan wilden verhinderen? En dat zij daarom een schip, de Goslar, in de vaargeul van de Surinamerivier lieten afzinken (het ligt er nog)? En dat duizenden Surinamers in de krijgsmacht werden geroepen, onder meer uit angst voor invallen uit het met de Duitsers heulende Frans Guyana? En dat onder de bevolking geld werd ingezameld voor de arme Nederlanders in bezet Holland? In het Sarnamihuis aan de Brouwersgracht werd dat op 4 mei allemaal duidelijk aan de hand van de documentaire ‘de vergeten strijders van Oranje’ van Ramjan Abdoelrahman. Geweldig.

Den Haag en de Tweede Wereldoorlog

Net zo indrukwekkend was de opening van de nieuwe expositie in het Haags Historisch Museum met nooit eerder vertoonde driedimensionale kleurenfoto’s en een heuse V2. Honderden mensen waren erbij en nog honderden hadden er graag bij willen zijn. Wat een succes.