Verkiezingsdagboek: nog 25 dagen! Stilte voor de storm! - Main contents
Geplaatst op 15 May 2010, 19:13
Vandaag zou eigenlijk de aftrap zijn van de eindspurt van de campagnes. Vanwege de vliegramp in Libië is besloten om de activiteiten van dit weekend niet door te laten gaan. Begrijpelijk. De wereld om ons heen staat niet stil en de economische crisis lijkt een systeemcrisis. Ons financiële stelsel is wankel en dat betekent dat de komende verkiezingen bepalen vanuit welke visie ons land geregeerd gaat worden. De verkiezingsstilte kan dus niet meer te lang duren, want er valt veel uit te leggen. Hieronder een stuk uit een artikel van collega Pieter Omtzigt in Tubantia:
'Het voorbeeld van Griekenland is de afgelopen week afschrikwekkend gebleken voor de regeringen van Spanje en Portugal . Zij hebben binnen een week een zwaar pakket maatregelen op tafel gelegd met bijvoorbeeld een verlaging van de ambtenarensalarissen met 5% in Spanje. En ook de nieuwe Britse regering is onmiddellijk fors aan het bezuinigen geslagen: Groot Brittannië was voor Griekenland het laatste West-Europese land dat bij de IMF moest aankloppen in de jaren 70 en heeft daar een trauma aan overgehouden. De controle over je nationale beleid wil je echt niet kwijtraken en al helemaal niet als je een kernwapen-grootmacht wilt zijn.
Regeringen beseffen dus dat zij moeten bezuinigen in hun eigen belang om zelf de controle over het land te behouden. En dat binnen een week. In Nederland doen we er vaak maanden over om een regeerakkoord of een aanvullend pakket te maken. Maar juist door de zuinigheid van de afgelopen jaren onder de kabinettten-Balkenende kan Nederland de klappen zelf beter opvangen en is zij niet gedwongen tot snelle en diepe maatregelen zoals in de rest van Europa.
Hadden we deze akelige toestand kunnen voorkomen? Ja, dat had gekund denk ik. Griekenland had in 2000 bij de start niet aan de Euro me moeten doen. Het land was er toen al niet klaar voor. Het CDA heeft in 2000 samen met SGP en ChristenUnie tegen de Griekse deelname aan de Euro gestemd, omdat het land zich niet aan de afspraken hield. Dat vonden de andere partijen niet zo’n probleem. De paarse regering van VVD, D66 en PvdA, de SP -en dus ook het lid Wilders van de VVD- lieten Griekenland toe. En dat terwijl ze toen wisten dat dit echt een fors risico was. Nu het gebeurd is, moeten we de financiële toekomst van Nederland en Europa zeker stellen. Uw toekomst dus en dat doen we.'Tot zover collega Pieter Omtzigt.
De komende weken worden belangrijk; erg belangrijk. Ik zie kansen voor het CDA, ondanks de tegenvallende peilingen van dit moment. Als we de kans krijgen om duidelijk te maken voor welke keuzes we als land staan.Het CDA schuift niet de hete aardappel vooruit en bezuinigt ook niet met de superbotte bijl. Het zal een strijd worden tussen Balkenende en Rutte.... uitkomst?? spannend wordt het wel!