Binnenhofblog 19

Source: P.M.M. (Pierre) Heijnen i, published on Sunday, May 16 2010.

Over onder meer het overlijden van Hans Dijkstal, een forse stap naar verdere Europese integratie en de Goudvink.

Hans Dijkstal

Het overlijden van Hans Dijkstal betekent ook voor mij veel. Ik heb hem zeer gewaardeerd. Een van de weinige politici die niet meeging met de Fortuyn-agenda. Een maatschappelijk zeer betrokken bestuurder. Een enthousiast jazzmusicus en -presentator. Maar bovenal gewoon een aimabele man.

De afgelopen week

Vrijdag 7 mei: een Europese regering komt eraan?

Plenair debat over de ‘Griekse tragedie’. (Bijna) iedereen terug van reces. Het weekend erop bleek de euro langs de rand van de afgrond te zijn gegaan. Zondagnacht is er een akkoord en is een forse stap gezet naar verdere Europese integratie.

Zaterdag 8 mei: canvassen in Zeeheldenkwartier

Prima reacties. Wel veel mensen niet thuis op zaterdag tussen 11.00 en 15.00 uur. Allemaal postadressen of gewoon leegstand?

Zondag 9 mei: miniconferentie WBS

Met een aantal prominente politici en wetenschappers in debat over het Nationaal Democratie Akkoord.

Maandag 10 mei: verkiezingsdebat met Anne Mulder

Dat schiet lekker op: de VVD is tegen een correctief referendum, maar vóór een direct gekozen burgemeester en wij precies andersom. Toch maar een Nationaal Democratie Akkoord?

Dinsdag 11 mei: André Rouvoet

De commissie Jeugd en Gezin geleid met André Rouvoet. Sommigen hadden de neiging de balans op te willen maken van zijn ministerschap. Redelijk kunnen onderdrukken. Er is nog geen nieuw kabinet en misschien zit hij er nog wel drie, vier, vijf maanden of langer.

Woensdag 12 mei: Tirza

Druk dagje met drie hele goede burgemeesterskandidaten, een commissievergadering over ICT en de overheid en ten slotte een voorstelling van het Nationale Toneel, Tirza, samen met de leden van het genootschap van de Koninklijke Schouwburg met dit keer onder anderen Gerrit Zalm.

Donderdag 13 en vrijdag 14 mei: start rondje Nederland

Begonnen aan onze ronde op de fiets in Breda. Eerst naar Ossendrecht. En de dag erop naar Goes. Bedoeld als ontspanning, maar verbreedt ook zeer de kijk op ons land.

Zaterdag 15 mei: Goudvink

Ik leid sinds kort de B4 van HBS. Erg nuttig om een stel zestien-/zeventienjarigen het plezier in voetbal te doen behouden, ook al zullen ze waarschijnlijk nooit de selectie halen. Raar fenomeen dat tegenwoordig zo weinig jongeren uit lagere elftallen doorgaan. Daarna de uitreiking van de Goudvink aan topvrijwilligers in de sport. De Goudvink, een gezelschap ondernemers opgericht ter ere van wethouder Piet Vink, viert dit jaar haar 25-jarig jubileum.

Zondag 16 mei: achterstallige literatuur, mail en een training bij de atletiekclub

De komende week

Maandag 17 mei: verkiezingsdebat in Luden

In debat met Meine Henk Klijnsma (nummer 19 van D66) over bestuurlijke vernieuwing. Luden, Plein 6-7, 20.00 uur, komt allen.

Dinsdag 18 mei: presentatie rapport Werkgroep Toekomstverkenning Jeugdzorg

16.00 uur in de Kamer en daarna debat in Nieuwspoort. Samuel Waterberg loopt deze dag met mij mee.

Woensdag 19 mei: conferentie Dag van het Risico

Over het mechanisme dat ieder incident weer tot nieuwe regelgeving leidt, die de verwachtingen over onze veiligheid doet toenemen, waarna iedere schending tot telkens weer nieuwe regels leidt. In de Witte. Ik doe mee aan het forum.

Donderdag 20 mei: laatste echte Kamerdag vóór de verkiezingen

En de klas van juffrouw Sabrina komt in de Kamer op bezoek.

Vrijdag 21 en zaterdag 22 mei: campagne