Esmé Wiegman bezoekt de krachtwijk Sanderbout in Sittard - Main contents
Op donderdag 3 juni ben ik gastvrij onthaald in de wijk Sanderbout in Sittard. Sanderbout is namelijk een wijk waar volgens de rapporten in het verleden nogal wat problemen waren. De woningbouwcorporatie heeft daarom al meer dan tien jaar plannen om de wijk te herstructureren. Ik hield een toespraak over de visie van ChristenUnie hierop.
Op uitnodiging van het wijkplatform kon ik bij bewoners thuis dineren, overnachten en ontbijten. Ik werd om half zeven ’s avonds door Pascal Frissen, onze Sittardse kandidaat, en Jaap Huurman, ondersteuner van het wijkplatform, met de fiets opgehaald van het station. Op naar het wijkcafé annex clublokaal, waar we een heerlijk avondmaal kregen voorgeschoteld bestaande uit soep, asperges en rijstevlaai. Samen met mijn collega Pauline Smeets van de PvdA en wethouder Ruud Guyt van volkshuisvesting mocht ik een tafelrede houden over de visie van de ChristenUnie op de problematiek van wijken in verandering.
Sanderbout is namelijk een wijk waar volgens de rapporten in het verleden nogal wat problemen waren. De woningbouwcorporatie heeft daarom al meer dan tien jaar plannen om de wijk te herstructureren, hetgeen betekent dat veel woningen gesloopt gaan worden en, i.v.m. de bevolkingskrimp, er minder nieuwbouwwoningen voor in de plaats komen. Inmiddels participeren gemeente en provincie ook in het project. Een deel van de wijk, Achtbunder en Thienbunder geheten, is al bijna geheel gesloopt.
De bewoners zijn hierdoor wakker geschud en hebben zich geleidelijk aan georganiseerd en stellen zich nu teweer tegen de plannen. Want de bewoners zelf vinden dat ze in een prachtige wijk wonen en mooie huizen hebben. Vele bewoners hebben duizenden euro’s geïnvesteerd in hun huis. Na het diner zijn we gaan wandelen door de wijk en hebben een aantal woningen bezocht. Het moet gezegd worden, deze woningen zien er pico bello uit en stralen een gezellige en warme sfeer uit.
Het wijkplatform heeft daarom de slogan “Sanderbout blijft Sanderbout” aangenomen en onder het mom daarvan een aantal avonden “Gastvrij Sanderbout” georganiseerd, waarvoor bestuurders en kamerleden zijn uitgenodigd om de wijk te proeven en te voelen.
De corporatie en de overheden hebben ingezien dat de bewoners hun wijk zeer serieus nemen en betrekken hen nu bij het maken van de plannen. Het wijkplatform heeft een ideeënprijsvraag uitgeschreven voor architecten en stedenbouwkundigen. Deze ideeën worden binnenkort gepresenteerd. Inzet van het wijkplatform is zoveel mogelijk woningen en de sociale samenhang in de wijk te behouden.
Uiteraard beseffen de mensen wel dat een aantal zaken moet veranderen, willen verenigingen en gemeenschapsvoorzieningen overleven. Door de toegenomen vergrijzing en individualisering hebben deze het steeds moeilijker gekregen. Wellicht dat de nabijgelegen ontwikkelingen van het Orbis ziekenhuis en de Sportzone nieuwe kansen bieden.
Al met al maakte het geheel een positieve indruk op mij en is Sanderbout een mooi voorbeeld van hoe de bewoners van een wijk betrokken zijn op elkaar en op de toekomst van hun eigen leefomgeving. Ik wens hen daarbij veel succes en we houden elkaar op de hoogte!
Esmé Wiegman