Europese Energie - Main contents
De geschiedenis van de Europese Unie gaat terug naar begin jaren vijftig. Zes Europese landen gingen samenwerken op het gebied van energie. Nog steeds willen we energiezekerheid in Europa, maar de EU heeft te weinig middelen om nieuwe uitdagingen voortvarend aan te pakken. Twee Europese prominenten willen daarom een Europese Energie Unie in het leven roepen.
Europese Duurzame Energie Unie
In de Nederlandse verkiezingscampagne gaat het gegoochel met cijfers maar door. Iedereen heeft het over koopkrachtplaatjes. Ondertussen ben ik in Brussel bij een samenkomst van Europees Parlement en nationale parlementen. We praten over de creatie van een Europese Energie Unie. Als de energiekosten straks de pan uit rijzen, door het opraken van de makkelijk winbare fossiele brandstoffen, gaat in de toekomst de koopkracht er significant op achteruit. Is hiermee rekening gehouden bij de koopkrachtplaatjes?
Ongeveer zestig jaar geleden creëerden zes landen de Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal. Energie staat dus in het hart van de oorspronkelijke Europese integratie. Later werd het Euratomverdrag opgetuigd, met kernenergie als speerpunt. Spoelen we vervolgens 50 jaar vooruit, dan zien we dat de oude Europese politiek haar grenzen heeft bereikt. De EU heeft veel tijd gestoken in het scheppen van een geliberaliseerde Europese energiemarkt, maar is slecht voorbereid op het opraken van de fossiele brandstoffen waarop die energiemarkt drijft. Daarom roepen Parlementsvoorzitter Buzek en oud-commissievoorzitter Delors op tot een nieuw energieverdrag. Ik steun dit voorstel en wil duurzame energie voorop zetten in een toekomstig energieverdrag.
100% duurzame energie in 2050
Het doel van mijn Europese Duurzame Energie Unie: 100% duurzame energie in 2050. Studies hebben aangetoond dat dit mogelijk is. De drie doelen die Buzek en Delors voorop hebben gesteld (betaalbare energie, energiezekerheid en duurzame energieproductie) worden in één klap gehaald.
Maar zonder Europese samenwerking komen we er niet. Voor een volledig duurzame energievoorziening hebben we als het in Nederland niet zo hard waait, het enorme potentieel aan zonne-energie in Spanje nodig. En andersom. Daarom wil GroenLinks een Europees slim energienet dat ervoor zorgt dat binnen Europa vraag en aanbod van energie op elkaar wordt afgestemd.
Betaalbare energie
Maar een slim energienet kost geld. Ook innovatieve duurzame energietechnieken hebben in het begin een financieel duwtje nodig. Een Europees duurzaam energiefonds kan voor het benodigde geld zorgen. Het fonds kan gevuld worden door een belasting te heffen op vervuilende manieren van energieopwekking en vervuilende producten en door de CO2-uitstootrechten voor de industrie te veilen in plaats van gratis weg te geven.
Energie is geen thema in de verkiezingen. Maar iedereen die weleens een avondje zonder stroom zit, weet hoe belangrijk energie is in ons dagelijks leven. Willen we in de toekomst verzekerd blijven van betaalbare energie, dan hebben we Europa nodig en moet energie hoger op de politieke agenda komen. Want wat is er beter dan deze energie met behulp van oneindige, vrij verkrijgbare bronnen zoals de zon en wind te produceren?