Verkiezingsblog

Source: P.M.M. (Pierre) Heijnen i, published on Wednesday, June 9 2010.

Met Job Cohen kan Nederland voor de dag komen. Met Cohen kiest Nederland niet alleen een premier, maar ook een burgervader. En dat is in moeilijke tijden harder nodig dan allemaal scherpslijpers.

Woensdagochtend 9 juni, 10.00 uur

Erg moe zit ik achter mijn PC. De afgelopen dagen en weken ben ik voortdurend op pad geweest. Van het Wassenaarse stadhuis De Pauw tot aan een Ghanese kerkdienst, van de markten aan de Herman Costerstraat, Loosduinen en de Leyweg tot aan de moskeeën. Nagenoeg heel Escamp is voorzien van een flyer. U heeft mij kunnen horen via Radio Discus, Den Haag FM, Radio 1 en Radio West. Deur aan deur in het Zeeheldenkwartier en in Laak. Honderden mensen in zaaltjes, van het chique De Witte aan het Plein tot het Veurs College in Leidschendam. Van ouderen in Alphen aan den Rijn tot arbeidsgehandicapten bij de Haeghe Groep.

Tientallen, nee honderden gesprekken met individuele kiezers. En ik vond het FANTASTISCH. Campagnes bieden de mogelijkheid om gelegitimeerd met burgers over alles wat ze bezighoudt in gesprek te gaan. Ik vind het HEERLIJK. Of het nu gaat om een PvdA- of PVV-kiezer. Ze zijn me allemaal even lief, zeker als het Hagenezen zijn.

Premier Cohen

Ik hoop er toch zo op. Hij staat, nee verpersoonlijkt de redelijkheid. Anderen praten over vrijheid, richten er een ruimte voor in op het Binnenhof of voeren het zelfs in hun partijnaam. Maar bij mensen als Rutte, Pechtold en Halsema (over Wilders zullen we maar niet hebben) heb ik niet het gevoel dat de vrijheid van iedereen zo diep is geworteld als bij Job Cohen. Juist hij schept ruimte voor andere opvattingen, waar anderen allemaal ‘de wijsheid in pacht hebben’, of op z’n Haags ‘het hebben uitgevonden’. Hij heeft daarmee een minder scherp, maar wel zo fatsoenlijk en beschaafd profiel. Wat een verademing na acht jaar Balkenende die altijd tegen de benepenheid en onvrijheid van Fortuyn, Verdonk en Wilders aanschurkte.

Met Cohen kan Nederland voor de dag komen. Met Cohen kiest Nederland niet alleen een premier, maar ook een burgervader. En dat is in moeilijke tijden harder nodig dan allemaal scherpslijpers.

Nummer 19

Dit keer minder fanatiek campagne gevoerd voor een voorkeurstem. Met Jetta Klijnsma op nummer 6 die in dezelfde Haagse vijver als ik vist, heeft dat geen zin. Toch benieuwd hoeveel mensen de moeite zullen nemen het vakje op nummer 19 rood te kleuren. Vorige keer kreeg ik circa 2000 voorkeurstemmen, waarvan 1400 uit Den Haag. Ben nu al blij met de helft.