Binnenhofblog 20

Source: P.M.M. (Pierre) Heijnen i, published on Monday, June 14 2010.

Over onder meer de verkiezingsuitslag, de campagne en het WK.

Een nieuw begin

Na drie weken blogstilte pak ik de draad weer op. Ik ga opnieuw proberen u tijdens mijn Kamerlidmaatschap iedere week op de hoogte te stellen van het wel en wee in en om het Binnenhof. Het belooft een boeiende periode te worden na de verkiezingsuitslag van afgelopen woensdag.

Uitslag 1

Nog maar een jaar geleden scoorde de PvdA 12 procent in stad (Den Haag) en land. Nu is dat ruim 24 procent in Den Haag en bijna 20 procent in het land. Wat dat betreft hebben we het goed gedaan. En tegelijkertijd is er ook een flinke kater. Niet de grootste, een rechtse meerderheid en een grote PVV. Nu maar hopen dat de PVV, als ze gaat regeren of gedogen, de WW, de ontslagbescherming en de afwijzing van de JSF niet net zo makkelijk inlevert als de AOW-65.

Uitslag 2

De rechtse meerderheid leidt, zo vrees ik, in ieder geval tot ontkoppeling van uitkeringen en lonen en van ambtenaren en werknemers in de markt.

Uitslag 3

Er valt natuurlijk ook nog heel veel te zeggen over de uitslag. Duidelijk is nu wel dat geen enkele partij nog kan bogen op een vaste aanhang van enige omvang. De verzuiling ligt definitief achter ons. Mensen onder de 45 jaar lijken volkomen onbevangen met behulp van de vele stemwijzers de verkiezingen in te gaan, mensen van boven de 45 jaar vertalen teleurstelling in hun traditionele keuze veel sneller in het loslaten daarvan. Voor iedere stem zal voortaan gevochten moeten worden.

Uitslag 4

Het gaat om programma, persoon en performance. De eerste twee p’s waren prima. In de performance van onze partij ging wel wat mis (CPB-doorrekening, een enkel debat in het begin en een paar incidenten). Toch hadden we bijvoorbeeld zonder de ‘Griekse tragedie’ midden in de campagne de grootste geworden, daar ben ik van overtuigd. Deze heeft de wind in de zeilen van de VVD en PVV flink aangeblazen.

Uitslag 5

Mij verbaasde de uitslag van de PVV niet. Daarvoor heb ik de afgelopen weken met te veel mensen gesproken. Op basis van de uitslagen per wijk en de voorkeursstemmen die dinsdag aanstaande bekend worden, kan de uitslag beter geanalyseerd worden. Ik ben benieuwd naar de uitslagen ‘op het zand’. De PVV heeft ten opzichte van de Europese verkiezingen een jaar geleden trouwens verloren.

Haringparty

Dinsdag was ik nog volop campagne aan het voeren, gisteren had ik fractie en vandaag en morgen wil ik even niet praten na al die campagne weken. Zo laat ik dus vijf (!) haringparty’s aan me voorbijgaan.

Campagne

Ik heb het tijdens de campagne geweldig naar mijn zin gehad. Met de vrijwilligers natuurlijk, maar ook met al die Hagenaars die ik de afgelopen weken heb gesproken. Wat een voorrecht om politicus te zijn.

En nu… het WK

Multicultureel Den Haag steunt het Nederlands elftal

Ik kijk nu al uit naar het minivoetbaltoernooi van de VBM-Businessclub, BMT, REMO en KvK op 24 juni en het gezamenlijk kijken naar Nederland-Kameroen.

Cultuur

Ruim veertien miljoen van de circa zestig miljoen zou op de Haagse cultuur worden bezuinigd? Een kwart? Men dacht dat het ging om tien procent, maar ging voorbij aan het verdwijnen van incidentele middelen en rekende nog eens op tien procent extra eigen inkomsten. Ik vraag me af of onze stad dat ‘trekt’.