Grensgeval - Main contents
Onlangs bracht ik een bezoek aan de afvalverbrandingsinstallatie op het Europark van Coevorden. Samen met o.a. ons Drentse Tweede Kamerlid Margreeth Smilde en de fractievoorzitter van CDA Coevorden, Jeroen Huizing, was onze partij daar goed vertegenwoordigd. Nu breng ik als woordvoerder milieu wel vaker een bezoek aan een installatie voor afvalverwerking, maar door haar ligging is deze installatie wel erg uniek: afval wordt vanuit Nederland en Duitsland aangevoerd, de verbrandingsoven staat in Duitsland en het transformatorhuis dat stoom omzet in energie staat op Nederlands grondgebied en levert elektriciteit aan het Nederlandse net.
Een win-winsituatie, zou je denken, precies zoals Europa bedoeld is. Immers, in de relatief dun bevolkte gebieden Drenthe en de regio Emlichheim hebben twee aparte centrales geen zin. Tel je beide regio's samen, dan is er wel behoefte aan een moderne afvalverbrandingsinstallatie en hoeft er niet gesleept te worden met afval buiten de regio. In de praktijk viel dat helaas nogal tegen. Hoewel er Europese wetten zijn over het vervoeren en verwerken (en het liefst hergebruiken) van afval, komt er bij grensoverschrijdend transport van afval een flink pak papierwerk kijken. Bovendien helpt het natuurlijk niet als een van beide landen (u raadt al welk…) vooruit gaat lopen op Europese regels, zodat de wetten aan beide kanten van de grens niet meer overeenkomen.
Graag probeer ik mijn steentje bij te dragen aan het opheffen van onnodige knelpunten aan de grens. We hebben de hefbomen aan de grens immers niet afgeschaft om nieuwe, virtuele barrières in het leven te roepen. Mooi dat we daarvoor als CDA in Drenthe, Den Haag en Brussel de handen ineen kunnen slaan.