Censuur is klap voor veteraan

Source: H. (Harry) van Bommel i, published on Wednesday, June 23 2010, 9:00.

Al jaren erger ik me aan de wijze waarop de minister van Defensie met informatie omgaat. Journalisten die vanuit Afghanistan berichten over het Nederlandse optreden moeten hun teksten eerst aan het ministerie voorleggen. Alleen lefgozers zoals Arnold Karskens, die op eigen houtje door Afghanistan trekt, kunnen ongecensureerd publiceren. Defensie gaat nu nog verder. Het militaire tijdschrift ‘De Onderofficier’ is verboden om aan de vooravond van de herdenking van de val van Srebrenica een special over dat onderwerp te maken. Het zou ‘niet het juiste moment’ zijn om daar nu over te publiceren. Hoezo niet? Zaterdag is de veteranendag en lopen ook de veteranen uit Bosnië door de straten van Den Haag. In juli worden de val en de duizenden doden van Srebrenica herdacht. Als het nu niet het moment is, wanneer dan wel? Deze vorm van censuur is in Nederland ongekend maar vooral ook onaanvaardbaar. Daarnaast is het een klap in het gezicht van de veteranen die met een onmogelijke missie op pad werden gestuurd. Onze nieuwe defensiewoordvoerder Jasper van Dijk heeft vandaag onderstaande vragen over deze kwestie gesteld aan de minister van Defensie:

Vragen van het lid Jasper van Dijk (SP) aan de minister van Defensie over een publicatieverbod van een tijdschrift over Srebrenica

1

Waarom is de Koninklijke Landmacht overgegaan op een publicatieverbod van het tijdschrift ‘De Onderofficier’ over Srebrenica vanwege de Kabinetsformatie? Wat heeft dit met elkaar te maken? (1)

2

Hoe kan het dat u niet op de hoogte was van het besluit van de Landmacht? Deelt u de mening dat dit niet op deze wijze had mogen gebeuren? (2)

3

Waarom weigert u commentaar te geven in de uitzending van Netwerk over het publicatieverbod?

4

Is het juist dat de Landmachttop overging op het publicatieverbod toen men van de redactie hoorde van het voornemen voor een themanummer? Is het juist dat de afdeling communicatie de artikelen niet heeft gelezen?

5

Hoe verhoudt het publicatieverbod zich tot de redactionele vrijheid van het tijdschrift? Wat staat hierover in het redactiestatuut?

6

Deelt u de mening dat het publicatieverbod tot veel meer negatieve publiciteit heeft geleid? Zo nee, waarom niet?

7

Bent u het eens dat de gebeurtenissen in Srebrenica niet verdrongen moeten worden, zowel voor de nabestaanden als voor de militairen die daar gediend hebben? Zo nee, waarom niet? Zo ja, bent u bereid de publicatie alsnog toe te staan?

(1) www.netwerk.tv, uitzending 22 juni 2010

(2) NRC Handelsblad, 23-6-10