Terechte prijs voor hongerstaking en graffiti-piemeltje

Source: M. (Marije) Cornelissen i, published on Thursday, June 24 2010.

Woensdag was ik als jurylid bij de uitreiking van de EACA Care Awards, prijzen voor de meest succesvolle en creatieve sociale marketingcampagnes in Europa. In een zee van christendemocraten was ik het enige groene jurylid, waardoor sommige van mijn vrije opmerkingen nogal voor opgetrokken wenkbrauwen zorgden. Twee prijswinnaars (mijn persoonlijke favorieten) verdienen het om hier nog even genoemd te worden: een massale hongerstaking in Servië tegen honger en een hilarisch Frans filmpje van een graffiti-piemeltje dat op zijn balletjes loopt in een openbaar toilet op zoek naar een vrouwelijke match.

De grote winnaar van de avond was Hunger Strike Against Hunger van B92 uit Servië. Een ongelofelijk inspirerende campagne waarbij met een minimaal budget meer dan 600.000 mensen tot actie zijn overgegaan. Zij organiseerden een hongerstaking als protest tegen een half miljoen hongerende mensen in Servië. De campagne bracht het hele land in beweging. Van vakbonden tot sportscholen, van bibliotheken tot restaurants, iedereen deed mee. Het resultaat was dat op Wereldvoedseldag vorig jaar 676.280 mensen 24 uur lang niets hebben gegeten. Fantastisch dat ze het zo groots hebben kunnen maken! Het resultaat: De Servische overheid zei toe om de sociale welzijnswetten te gaan hervormen met speciale aandacht voor het aanpakken van honger. Ik hoop van harte dat de Servische overheid zich aan deze belofte houdt.

Op zoek naar inspiratie en een dosis positieve energie? Bekijk het videoverslag van de actie Hunger Strike Against Hunger.

Een tweede favoriet was een hilarisch en lekker controversieel campagnefilmpje van Aides, een Franse organisatie die strijdt tegen HIV/AIDS, om het gebruik van condooms te promoten. Een jongeheer, getekend op een toiletdeur, gaat op zoek naar een vrouwelijke match, maar die blijkt niet zo geïnteresseerd te zijn in een jongeheer zonder bescherming van een condoom. Een achtervolging ontstaat, maar niemand die hem wil... Totdat een toiletbezoekster met haar oogpotloodje een condoom om de jongeheer heen tekent, waardoor hij opeens ZEER begeerlijk wordt. Massa’s vrouwelijke geslachtsdelen en andere vrouwelijke lichaamsdelen vliegen op hem af! Een leuk filmpje over vrije, maar wel veilige seks. Bij het jureren vermeldde een conservatieve Brit dat het filmpje naast veilige seks ook losbandigheid promoot. Als reactie zei ik: dus, wat is het probleem daarmee?

Nieuwsgierig? Bekijk 'm hieronder.

(Een overzicht van alle prijswinnaars vind je op de site van EACA.)