Meat free Monday is een eitje

Source: M.L. (Mei Li) Vos i, published on Monday, February 1 2010, 11:12.

Terwijl milieufanatici en klimaatsceptici over elkaar buitelen of de aarde nu wel of niet opwarmt, of dat de schuld is van de mensheid en of de mensheid er wat aan kan doen is er een simpele daad die je los van de vraag of je in een van beide kampen zit kan doen. Een dag in de week geen vlees eten.

Dat het ‘produceren’ van vlees veel meer energie kost dan groente en bonen zal niemand bestrijden. Een beest eet groente en granen, moet poepen en plassen en dat kost gewoon energie, of het nu een scharreldier of een zielig beestje uit de bioindustrie is. Ook kost de ‘productie’ en export van vlees behoorlijk wat kilometers. Maar zelfs als je economische redenen hebt om deze tak van de voedselmarkt een warm hart toe te dragen (nering, werkgelegenheid, economische groei) dan nog zijn er goede redenen om een dag per week geen vlees te eten.

Laten we beginnen bij ons eigen hachje. Al te veel vlees is niet gezond. Zeker niet als het vet vlees is of vol met conserveringsproducten. Van een dag per week minder vlees ga je niet dood, sterker nog, het is gewoon beter voor je gezondheid. Een andere reden is het welzijn van de dieren. De bioindustrie waardoor miljoenen dieren dagelijks een dieronwaardig bestaan moeten lijden is er ook vanwege onze onverzadigbare behoefte aan vlees. Een kilo vlees voor drie euro betekent een kilo dierenleed in veel te kleine hokken. Een dag je goedkope gehaktbal laten staan betekent net iets minder leed voor een varken en een koe, als iedereen dat doet en er dus 16 miljoen keer per week minder vraag ontstaat naar goedkoop vlees. Een andere reden, maar die is er alleen voor mensen die geloven in de menselijke invloed op het klimaat en de uitstoot van broeikasgassen is dat een dag minder vraag naar vlees de uitstoot en de opwarming doen verminderen. Maar dus ook als je het alleen kunt vinden in de eerste twee redenen, je eigen gezondheid en het welzijn van dieren heb je al genoeg redenen om een dag per week geen vlees te kopen en eten.

En is dat nou ingewikkeld? Nou nee. In alle wereldkeukens wemelt het van de heerlijke recepten zonder vlees, vaak ingegeven door armoede (vlees was vroeger nu eenmaal duur) en soms door religieuze redenen. Stamppot ei, gado-gado, pasta primavera, tortilla, pizza margharita, Indiase curries, broodje falafel of gewoon een omeletje. Een dag geen vlees is een eitje. En dat zeg ik, groot liefhebber van vlees.

Graag hieronder nog meer recepten waar je niet eens door hebt dat er geen vlees in zit.