Het miljeu, graadje kouder en beleidswartaal - Main contents
Vroeger had ik niks met het miljeu. Tijdens mijn studie waren de studenten die geinteresseerd waren in het miljeu hele saaie mensen die ofwel bijzonder slecht gekleed en vaak ook licht naar zuurdesem ruikend door de gangen schoven, of nerderige brillendragers die vooral beleidswartaal uitsloegen. Dat hielp niet echt om de rest te betrekken bij de evident verschrikkelijke toestand van onze leefomgeving.
Maar sinds Al Gore, net niet vice-president, net niet president, net-niet whatever een powerpointpresentatie over het klimaat maakte was het ineens weer helemaal goed met de aandacht voor het miljeu. Dat was ook wel eens tijd, want er verdrinken steeds meer mensen in overstromingen, sterven steeds meer beesten door de hitte, sterven steeds meer mensen door de droogte dan ooit te voren. En als wij nog even zo doorgaan en onze wereldburen ook helpen de deltawerken en dijken ook niet meer om ons tegen het wassende zeewater te beschermen.
Er zijn klimaatsceptici die zeggen dat het nooit de schuld van de mens kan zijn dat de poolkappen smelten en in India en Bangladesh de regen bij echt te veel bakken uit de lucht komt. En dat we door menselijk toedoen van een waterbegrenzer, de standbyknop uitdoen, gloeilampen vervangen en minder auto rijden de aarde echt niet op temperatuur krijgen.
Misschien hebben ze gelijk. Maar zelfs als ze gelijk hebben, dan is de olie binnenkort nog steeds op, stinkt het rond de ringwegen en andere drukke wegen nog steeds verschrikkelijk, komen nog steeds te veel mensen en dieren om door verwoestende roofbouw op tropisch regenwoud en krijgen nog steeds te veel mensen kanker omdat ze naast vervuilende industrie wonen en werken. Dan hebben we het nog niet eens gehad over alle beesten die op te kleine stallen staan omdat wij zo graag zo goedkoop elke dag vlees van de kiloknaller willen eten.
Alle reden dus, en al helemaal voor het directe belang om wel allerlei maatregelen te nemen tegen viezigheid en roofbouw op dieren en bossen. Misschien warmt de aarde dan minder op. Misschien ook niet. Maar geen reden om slechte gewoonten nu eens te stoppen. In het directe belang van mensen, dieren en die prachtige tropische regenwouden.
Die plaatjes over fijne dieren, gezonde mensen en diepgroene regenwouden helpen echt om wat meer liefde voor het miljeu te krijgen. Liever dan beleidswartaal die ruikt naar zuurdesem ja.