Eensgezind

Source: J. (Judith) Sargentini i, published on Thursday, July 1 2010, 10:43.
Eensgezind
Bron: Blog Groenlinks Zin in Europa

De vergaderingen van onze Europese Groene fractie kunnen best heftig zijn. Er loopt wel eens een collega gefrustreerd de zaal uit. Soms smijt iemand woedend zijn papieren door de zaal. Maar wanneer het op stemmen aankomt zijn we de meest eensgezinde politieke familie in het Europees Parlement. Dat blijkt uit een gisteren gepubliceerd onderzoek.

Bij de Europese verkiezingen vorig jaar is de Groene fractie groter en veelkleuriger geworden. Ik had er een hard hoofd in - zo schreef ik destijds in De Helling - of de nieuwe fractie even eensgezind kon blijven opereren als de oude. Dat blijkt mee te vallen. Volgens een onderzoeksrapport (pdf) van de vermaarde politicoloog Simon Hix is de cohesie in het stemgedrag van de groene parlementariërs zelfs sterker dan voorheen. Alle andere fracties kampen met grotere verdeeldheid.

Het rapport bevat nog meer bemoedigende statistieken. Ondanks het feit dat het Europarlement sinds de verkiezingen wat rechtser van samenstelling is, bevinden de Groenen zich vaker aan de winnende zijde. Het parlement heeft het afgelopen jaar 792 hoofdelijke stemmingen gehouden; ongeveer tweederde van die stemmingen wonnen we. Met name wanneer het gaat om bescherming van grondrechten, gelijkheid van mannen en vrouwen én milieu lukt het nog steeds om progressieve meerderheden te smeden in de Europese volksvertegenwoordiging.

Gelijk hebben is niet zo moeilijk. Gelijk krijgen is de kunst. De Groenen in Europa krijgen die kunst steeds beter onder de knie.

Uitgebreide informatie over het stemgedrag van alle Europarlementariërs staat op VoteWatch.eu, inclusief statistieken over stemgedrag in vergelijking met de Europese politieke familie en binnen de Nederlande afvaardiging. En een overzicht van aanwezigheid in het parlement.