Forse overschrijdingen bij het UWV - deel twee

Source: R.A. (Roos) Vermeij i, published on Thursday, July 1 2010.

Het UWV heeft teveel uitgegeven. In maart kreeg de Tweede Kamer al bericht van de minister dat er 35 miljoen teveel was uitgegeven aan re-integratie van mensen zonder werk. De PvdA hecht erg aan de re-integratie van werklozen; het is goed als mensen hulp krijgen bij het vinden van werk. Punt is wel dat die (dure) re-integratietrajecten dan ook echt moeten worden ingezet voor die mensen die het echt nodig hebben. Gelukkig zijn er nog veel mensen die op eigen kracht een nieuwe baan kan vinden. Het UWV heeft veel steken laten vallen, want nu blijkt dat de overschrijding van het budget voor 2010 niet 35 maar 89 miljoen bedraagt.

  • Minister Donner van SZW grijpt in en voegt drie ‘wijze grijze mannen’ toe aan de raad van bestuur van UWV, bovendien eist hij een nieuwe begroting waarin de extra 54 miljoen overschrijding is verwerkt door, zoals de minister schrijft, “besparingen, reallocatie van middelen en een scherpe prioritering, waarbij zo goed mogelijk voorkomen wordt dat hierdoor de dienstverlening aan de klanten nadelig zal worden beïnvloed”.

    Dat is stap één. Maar daar hoort wat de PvdA ook zeker bij dat de oorzaken van deze problemen worden onderzocht. Worden er verkeerde afspraken gemaakt met re-integratiebureaus? Heeft het slechts te maken met een groei in de werkloosheid door de crisis? Of heeft de raad van bestuur eenvoudigweg te weinig zicht op de eigen organisatie? Pas als de minister de onderliggende problemen aanpakt, kunnen we er op rekenen dat wij aan het einde van de zomer niet nog eens verrast worden door miljoenenoverschrijdingen bij UWV. De Kamer heeft dus gisteren besloten dat zij snel meer duidelijkheid wil. Het zo langzamerhand tijd dat we als Tweede Kamer zelf onderzoek gaan doen naar de gang van zaken bij het UWV.