VVD: Venray zet moeder van ongeboren kind al in de hoek - Main contents
De VVD heeft met opgetrokken wenkbrauwen gereageerd op de berichten over vragenlijsten die toekomstige ouders in de gemeente Venray voorgeschoteld krijgen.
De gemeente meent al bij 16 weken zwangerschap op basis van 36 vragen te kunnen bepalen of de moeder een goede moeder zal zijn.
De VVD zou het zeer ongewenst vinden als hiermee een eerste stap wordt gezet op weg naar de selectie van geschiktheid voor ouderschap. VVD Tweede Kamerlid Brigitte van der Burg: "Het zou immers betekenen dat er volgens deze ministers objectieve criteria zijn op basis waarvan de Nederlandse overheid geschiktheid voor ouderschap kan definiëren. Sterker nog, op basis van de antwoorden kan al aangifte worden gedaan van een risico op kindermishandeling, terwijl het buikje bij wijze van spreken nog niet eens te zien is!"
De VVD vraagt zich ernstig af of het mogelijk is op basis van 36 vragen over psychische relationele en financiële onderwerpen, vast te stellen of de aanstaande moeder een goede moeder zal worden.
Van der Burg: "Door deze vragenlijst worden toekomstige ouders mogelijk op voorhand als risico-ouder neergezet. Daarnaast bestaat het risico dat potentiële ouders zelfs worden afgeschikt om in een later stadium hulp te vragen aan verloskundigen." De VVD vindt dit zeer onwenselijk.
De VVD wil van de ministers van VWS en Jeugd en Gezin weten of zij menen dat de gemeente Venray verloskundigen kan dwingen deze vragenlijst aan te bieden aan hun cliënten.
Aanleiding voor het plan van de gemeente Venray is de plicht van gemeenten om vanaf 1 januari 2010 te werken aan prenatale signalering en ondersteuning volgens de nieuwe Wet Publieke Gezondheid. Van der Burg: "Heeft de gemeente Venray deze wet en plicht wel op de juiste wijze geïnterpreteerd? En als het beantwoorden van de vragenlijst op vrijwillige basis gebeurt, zoals de gemeente Venray stelt, kan de minister dan aangeven wat er gebeurt met de toekomstige ouders die weigeren de vragenlijst in te vullen? Meent de gemeente Venray dat toekomstige ouders die de vragenlijst niet invullen op basis daarvan al risico-ouder zijn?"
Tot slot wil de VVD weten of de ingevulde vragenlijsten na inname onderdeel zullen gaan uitmaken van het Electronisch Kind Dossier. "De VVD heeft al eerder bezwaar gemaakt tegen alle informatie die over ieder kind in Nederland wordt opgeslagen, nu komt er weer een vragenlijst bij. Op deze manier problematiseer je kinderen bij voorbaat en plak je hen een sticker op die ze niet gemakkelijk weer kwijtraken."
9 juli 2010