Oranje vakantiegroet na veelbewogen jaar

Source: C.M. (Corien) Wortmann-Kool i, published on Saturday, July 10 2010.

Voor Europa was 2009 een jaar van verandering. Het Europees Parlement is meer in de schijnwerpers komen te staan. Dat is mede het gevolg van de nieuwe bevoegdheden die we hebben gekregen doordat het Verdrag van Lissabon op 1 december in werking is getreden. Het Europees Parlement, maar ook de Nationale Parlementen hebben meer te zeggen gekregen. Dat is hard nodig om het draagvlak voor Europa te versterken. Ik ben daar in de komende jaren heel intensief bij betrokken omdat ik als vice-voorzitter van onze fractie de eerste woordvoerder op het gebied van economie en milieu ben.

In mijn rol als vice-voorzitter ben ik afgelopen december afgereisd naar Kopenhagen. Hoewel een akkoord uitbleef zijn er wel stappen vooruit gezet in de dialoog met andere delen van de wereld. Het is ontzettend belangrijk dat we Amerikanen, Chinezen en parlementariërs uit andere delen van de wereld uitdagen om ook ambitieus te zijn in de aanpak van de klimaatverandering. Pas dan kunnen we pas echt verbetering bereiken.

De financiële crisis vereist betere spelregels in Europa en zelfs op wereldschaal. De banken opereren internationaal, maar ons toezicht is nog steeds nationaal georganiseerd. De stabiliteit van de Euro vereist dat ALLE Eurolanden hun begrotingstekorten in de hand houden, ook Griekenland. We kunnen de weg naar economische groei alleen maar succesvol inslaan als alle lidstaten zich inzetten om hun concurrentiekracht te versterken en een goed vestigingsklimaat voor bedrijven is cruciaal voor banen en welvaart voor onze burgers. Dat is de kern van de nieuwe EU2020 strategie van Europa. We hebben onze bekomst van mooie afspraken op papier. Daarom heb ik deze week in het plenaire debat ook gezegd: geen woorden maar daden. Alle lidststaten zullen zich aan afspraken moeten houden en als ze dat niet doen moet dat consequenties hebben: een Europese aanpak dus met beloning en sancties waarin de Europese commissie de voortgang in de lidstaten beoordelen moet.

Vanuit het Europees Parlement geven we aktieve steun aan deze benadering.

In de parlementscommissie waar ik lid van ben is veel aan de orde geweest: Griekenland en de Eurocrisis, bankentoezicht, bonussen, handel in risicovolle producten, bestrijden van protectionisme, Europees minimum voor zwangerschapsverlof, passagiersrechten en de arbeidstijden voor ZZP-ers in het wegvervoer.

Afgelopen week was ik in Straatsburg waar natuurlijk ook de 'oranjekoorts' toesloeg. Samen met Nederlanders en collega's uit andere landen hebben we gezien hoe Nederland zich kwalificeerde voor de finale en Duitsland jammerlijk verloor van de Spanjaarden (dat deed veel pijn bij onze Duitse collega's). Tijdens de finale van zondag ben ik onderweg naar Washington voor een werkbezoek van het presidium van onze EVP-fractie. Ik vlieg gelukkig met KLM dus we zullen vast op de hoogte gehouden worden. Het zou prachtig zijn als we winnen, maar het kan al niet meer stuk. De afgelopen weken heb ik ook bij ons in het parlement ervaren hoe belangrijk voetbal is. Nederland heeft indruk gemaakt en daar mogen we trots op zijn!