Oranjekoorts in Missouri

Source: H.J. (Henk Jan) Ormel i, published on Sunday, July 11 2010.

Met een delegatie van de NAVO Assemblee bezoek ik Missouri om de militair-publieke samenwerking te bekijken. Overal waar ik kom word ik succes gewenst voor de finale. Soccer leeft enorm en in de kranten en op tv is overal ons oranje te zien. De massale reacties in Nederland worden met verwondering gadegeslagen. Sport verbroedert en zelfs de baas van Boeing begon zijn verhaal met Nederland succes te wensen. Natuurlijk draag ik een oranje stropdas en een oranje pet en ik kan melden dat heel Missouri achter oranje staat!

Van mei,juni 2010

Zelfs de werkers aan de weg zijn in Missouri speciaal in het oranje gestoken!

Missouri is een staat in het midwesten, onder Illinois. Hoofdstad St. Louis; inwoners 6,5 miljoen. De defensie industrie is hier nadrukkelijk aanwezig. Grootste industrie is vliegtuigfabriek Boeing en dan de militaire tak die voor de helft van de 16 miljard jaaromzet van Boeing zorgt. Bezoek gebracht aan de fabriek waar de F 15 en de F 18 in elkaar wordt gezet. We zijn ook naar de Missouri University of Science and Technology geweest in Rolla. Hier wordt onderzoek gedaan naar onbemande vliegtuigen en detectie van IED's( bermbommen). Bezoek gebracht aan de Brewer company waar een speciale coating voor computerchips wordt ontwikkeld en samen met de army onderzoek wordt gedaan naar bescherming van de cyberspace. Ook bij de company WWT, World Wide Technology ( jaaromzet 3 miljard dollar, 1200 mensen in dienst) wordt gewerkt aan cybersecurity. Diverse sprekers geven aan dat cybercrime net zo groot is als illegal drug trade. We bezoeken DRS technologies in St. Louis.alle camera's en cellphones moeten worden afgegeven. Deze firma met een jaaromzet van 26 miljard dollar, ontwikkelt allerlei defensiesystemen, o.a. de Patriot afweerraketten, een systeem om drinkwater te zuiveren. Missie van het bedrijf: 'to build shareholder value through commitment to high ethical standards and a superior performance'.We bezoeken ook een sluizencomplex in de Mississippi. Het waterbeheer in de USA valt onder de verantwoordelijkheid van het U.S. Army Corps of engineers. Het leger is eerstverantwoordelijk voor het waterbeheer!

Onderweg zijn de gevolgen van de crisis te zien. Overal borden 'for sale'. We passeren de chryslerfabriek waar vorig jaar nog 4000 hoogbetaalde mensen werkten. Nu een groot bord 'te koop'!

Van mei,juni 2010

Defensie industrie en ontwikkeling is nauw verweven met de economie van Missouri, zomaar een staat in het mid-westen. Zeker in deze crisistijd is defensie gerelateerde industrie van groot belang voor de werkgelegenheid in Missouri.

Vanmiddag ( het is hier 7 uur vroeger dan in Nederland!) vlieg ik naar Washington, waar o.a. gesprekken op capitol hill, Brookings Institute en Pentagon op het programma staan. Ik zie uit naar de geplande ontmoeting en discussie met Richard Holbrooke, special representative voor Afghanistan en Pakistan. De eerste helft hoop ik op het vliegveld te kunnen zien en de tweede helft zit ik in de lucht keeping my fingers crossed!