GroenLinks wil geen oneerlijke visumplicht voor Bosnië

Source: M. (Marije) Cornelissen i, published on Wednesday, September 16 2009.

GroenLinks-Europarlementariër Marije Cornelissen wil dat de Europese visumplicht ook voor burgers uit Bosnië-Herzegovina wordt afgeschaft en niet alleen voor Macedonië, Montenegro en Servië zoals de Europese Commissie vandaag heeft voorgesteld in het Europees Parlement. Volgens GroenLinks is er geen goede reden om onderscheid te maken tussen deze landen.

Cornelissen: "Natuurlijk moet Bosnië aan voorwaarden voldoen voordat bewoners visumvrij mogen reizen. Maar we moeten nu niet de verschillen tussen de Balkanlanden groter maken dan ze zijn. Zeker niet gezien het belang om inwoners van deze landen zo snel mogelijk in contact te laten komen met mensen in de rest van Europa. Studenten kunnen hierdoor makkelijker in de EU studeren en handelscontacten kunnen makkelijker gelegd worden. Deze contacten zijn juist noodzakelijk om de ontwikkelingen in niet alleen Servië, Macedonië en Montenegro, maar juist ook in Bosnië te versnellen."

Volgens de EU blijft de visumplicht van kracht voor burgers uit Albanië en Bosnië, omdat deze landen nog geen paspoorten hebben uitgegeven die microchips met biometrische gegevens bevatten, zoals vingerdrukken. Dit is een vereiste van de EU. Volgens Cornelissen loopt Bosnië maar één maand achter op Servië bij de invoering van dit soort paspoorten en is het geen goede reden.

Het bijeffect van het verschil tussen de landen is volgens Cornelissen gevaarlijk omdat er in Bosnië onderscheid wordt gemaakt tussen de etnische afkomst van bevolkingsgroepen. "De Servische Bosniërs hebben vrijwel allemaal een Servisch paspoort, zodat ze wel onder de nieuwe regeling vallen. Maar Bosnische moslims moeten dan weer wel een visum aanvragen. Daarom is het verstandig om voor alle Bosniërs de visumplicht af te schaffen", aldus Cornelissen.

Video: