Pak winkeldief stevig aan

Source: J. (Jeroen) Recourt i, published on Thursday, July 15 2010.

Detailhandel Nederland constateert dat het aantal winkeldiefstallen stijgt. Dat moet dringend anders: door blijvend in te zetten op het voorkomen ervan, maar ook door een stevige aanpak van winkeldieven. Ik vind het redelijk om de boetes te verhogen en de gemaakte kosten op de dief te verhalen. Zo voelt de dader de gevolgen van een diefstal zelf. Tegelijkertijd moeten winkeleigenaars ongehinderd aangifte kunnen doen. Daarom mag er best een bezem door de papierwinkel die erbij komt kijken.

Natuurlijk, voorkomen is beter dan genezen. Daarom blijft preventie belangrijk. Helaas leert de werkelijkheid dat er altijd mensen zijn die over de schreef gaan. Ik vind dat we als samenleving duidelijk moeten maken dat je daar niet mee wegkomt. Daarom moet de wet strak gehandhaafd worden en zijn stevige sancties waar nodig gewenst. Daders moeten weten dat ze fout zitten.

Mensen die zich een eerste keer misdragen komen er met een boete van af. Net als Detailhandel Nederland ben ik van mening dat de boetes voor deze ‘first-offenders’ te laag zijn, waardoor de afschrikwekkende werking die ervan uit zou moeten gaan verloren gaat. Daardoor kunnen potentiële daders het idee krijgen dat diefstal loont. Ik geloof dat we van meet af aan helder moeten maken dat niets minder waar is.

Dat kan onder meer door de rekening bij de daders neer te leggen. Detailhandel Nederland heeft becijferd dat de schade als gevolg van winkeldiefstallen het afgelopen jaar opliep tot 325 miljoen euro. Als je de dieven laat opdraaien voor die kosten, komen ze erachter dat winkeldiefstal een ernstige zaak is. Een aanpak die mij niet meer dan redelijk lijkt. Ik kan er dan ook kort over zijn: een winkelier mag niet meer last hebben van de diefstal dan de dief die in de kraag wordt gevat.

Het zou daarom ook helpen als we het doen van aangifte gemakkelijker maken voor winkeleigenaars. Zij hebben het immers al druk genoeg met het draaien van hun zaak. Als ze dan ook nog slachtoffer worden van diefstal, moeten ze op een eenvoudige manier aangifte kunnen doen. Ik kan me voorstellen dat het verschrikkelijk naar is om bestolen te worden en vervolgens een urenlang proces te moeten doorlopen, voor je ook maar aangifte kunt doen. Daarom denk ik dat we snel op zoek moeten naar nieuwe mogelijkheden, zoals aangifte via internet. Dan kan de politie snel in actie komen en hoeft de winkelier niet op te zien tegen een hoop bureaucratische rompslomp.