Bericht dat de krant niet haalde, althans, niet in Nederland

Source: A.H. (Anja) Meulenbelt i, published on Saturday, July 17 2010.

Nasser Abu Said voor zijn huis, foto Guardian

Bericht dat de krant niet haalde, althans, niet in Nederland. Het stond wel in de onvolprezen Guardian, die het aanzienlijk beter doet. (Hadden we hier maar zo’n krant, verzucht ik weer eens) Moeder van vijf gedood. Ze heette Ne’ema Yousef Abu Said. Waarom gedood? Ze woonde te dicht bij de bufferzone in Gaza.

Daar had ik het net over, gisteren. Hoe de bufferzone in Gaza permanent onder schot wordt gehouden. Hier.

Dit is het verhaal: hier.

Afgelopen dinsdag zat de familie Abu Said ‘s ochtends voor hun huis in het dorp Johar a-Deek. Zeventien mensen, op de vader en de 65jarige grootvader na allemaal vrouwen en kinderen. Er werd op dat moment nergens geschoten of gevochten - anders hadden we niet buiten gezeten, vertelde Nasser Abu Said. Zonder waarschuwing en zonder aanleiding werden twee mortiergranaten afgevuurd op de groep mensen. Een zuster en een vrouw van een broer raakten gewond, en de familie ging naar binnen om een ambulance te bellen. Maar de ambulance belde tien minuten later terug dat de Israeli’s geen toestemming gaven om er naar toe te rijden.

De kinderen waren hysterisch, terwijl de ouders hen probeerden te kalmeren, ook de grootvader bleek gewond, en toen zag de moeder dat hun jongste zoontje er niet bij was en misschien nog buiten op een matras lag te slapen. Toen ze naar buitenging om hem te halen klonk er een derde schot. Nasser vertelde dat hij haar hoorde kreunen. Hij begreep dat ze stervende was. Via de Palestijnse coordinatie kregen ze te horen dat iedereen die het huis uit zou komen doodgeschoten zou worden.

Pas twee uur later kreeg de ambulance toestemming om de gewonden op te halen. De moeder was toen overleden.

Een woordvoerder van het leger beweert dat ze ‘verdachten’ hadden gezien, dicht bij grens, en daarop hadden geschoten. Ze konden geen antwoord geven op de vraag waarom de ambulances waren tegengehouden. De mensenrechtenorganisatie PCHR die het incident onderzocht. De familie Abu Said zegt dat hun stuk land nooit werd gebruikt om raketten vandaan te schieten, aangezien het open land was dat voortdurend onder schot werd gehouden door het Israëlische leger.

In de afgelopen vijf maanden van dit jaar zijn volgens het PCHR 22 mensen doodgeschoten in de bufferzone. De bufferzone neemt 30% van het toch al schaarse landbouwgrond van Gaza in beslag. De familie Abu Said woont al veertig jaar in het huis dicht bij de bufferzone, en zijn een groot deel van hun land kwijt.