Menselijk schild - Main contents
krantenbericht uit 2004, The Daily Mail
Voor veel van de lezers van dit weblog oud nieuws: de schendingen van de mensenrechten tijdens de oorlog tegen Gaza, in de winter van 2008/2009. Goed gedocumenteerd in het Goldstone rapport, maar ook in rapporten van Amnesty International en Human Rights Watch.
Drie van de onderwerpen waren voor The Guardian een aanleiding voor onderzoek en een serieuze documentaire: dat er Palestijnse jonge mannen waren gebruikt als menselijk schild voor de soldaten, de zogenaamde ‘johny methode’ waarbij soldaten zich verschuilen achter een Palestijn die onder schot wordt gehouden, en die als eerste een Palestijnse woning in wordt gestuurd. Het is overigens, laat de documentaire zien, niet de eerste keer dat het IDF die methode gebruikt. Zie oa een rapport van B’Tselem uit 2006, hier. En zie de krantenfoto hierboven, uit 2004.
En dan is er het ongelooflijke aantal aan medisch personeel dat de dood heeft gevonden tijdens het uitoefenen van hun werk: het ophalen van doden en gewonden. Achtendertig doden. Ook dat is geen toeval, wordt er in de documentaire vermeld. Ondanks het feit dat de bewegingen van ambulances steeds met het leger werden ‘gecoördineerd’ werd er regelmatig en doelbewust op geschoten.
Ook wordt er aandacht gegeven aan het gebruik van de drones, de onbemande vliegtuigen met geavanceerde electronica aan boord, die maken dat het IDF heel exact weet waar ze op schieten. Wat de vraag oproept hoe toevallig het was dat er zoveel burgers zijn gedood, burgerdoelen zijn bestookt. Scholen, ook die van de VN waar mensen naar toe waren gevlucht, woonwijken met de grond gelijk werden gemaakt, bedrijfjes waar koeien en kippen werden gehouden plat gebombardeerd, enzovoorts.
Ik verwijs naar mijn boek, Oorlog als er vrede dreigt. In het gelijknamige hoofdstuk vermeld ik de Israëlische bronnen waaruit blijkt dat het ‘bestraffen’ van de bevolking wel degelijk de bedoeling was, en niet alleen maar een neveneffect van de militaire methode om vanwege de veiligheid van de eigen manschappen altijd éérst te schieten.
Zie voor de documentaires The Guardian, hier.