Watersnoodramp Pakistan vereist daadkracht

Source: Sj.W. (Sjoera) Dikkers i, published on Thursday, August 12 2010.

De PvdA maakt zich ernstige zorgen over de hulpverlening in het door overstromingen geteisterde Pakistan. De Verenigde Naties vrezen voor het leven van zes miljoen Pakistanen als er niet direct hulp wordt geboden. De PvdA wil graag dat de VN de benodigde middelen krijgt, zodat de meer dan noodzakelijke steun snel kan worden geboden. Ik heb de minister gevraagd uit te zoeken hoe we de getroffen Pakistanen bij kunnen staan.

De situatie is schrijnend: miljoenen slachtoffers zijn dakloos geworden en weten niet waar hun familieleden zijn. Anderen moesten hun vee achterlaten terwijl ze verder niets hebben. De VN geeft aan dat er honderden miljoenen dollar nodig zijn om de slachtoffers te kunnen helpen. Ik vind het uitermate zorgwekkend dat de VN inschat dat zes miljoen mensen in levensgevaar raken als er niet direct hulp komt. De getroffen Pakistanen, die vaak toch al arm zijn, kunnen geen kant op.

Onze regering heeft onlangs een miljoen euro aan hulpgeld toegezegd en dat vind ik een goede eerste stap. Het is verstandig om nu spoedig te bepalen hoe we verder iets kunnen betekenen voor het land. Ik heb de minister gevraagd welke mogelijkheden hij ziet en of Nederland meer hulpgelden beschikbaar gaat stellen.

We moeten beseffen dat deze ramp in omvang mogelijk groter is dan de tsunami in Azië van 2004. Naast het bieden van financiële hulp is het daarom belangrijk dat we de slachtoffers geen moment uit het oog verliezen. Een goede manier om een beeld te krijgen van de ernst van de situatie is het onderhouden van contact met de hulporganisaties in het rampgebied. Op die manier wordt duidelijk wat de getroffenen nodig hebben en hoe Nederland zich daadkrachtig kan inzetten. Ik wil graag van de minister weten of hij deze visie deelt en de lijnen met de hulporganisaties kort houdt.

Ik heb de minister verder gevraagd of hij al overleg heeft gevoerd met zijn EU-collega’s om de hulp aan Pakistan te stroomlijnen. Ik hoop echt dat dit het geval is en de hulp aan de 13,8 miljoen mensen die direct of indirect de dupe zijn van de natuurramp snel op gang komt. Het is van groot belang dat de hulp aan Pakistan goed wordt georganiseerd. De slachtoffers hebben baat bij een vlot verloop.

Klik hier voor de Kamervragen die ik heb gesteld.