Roma zijn ook Europeanen

Source: E. (Emine) Bozkurt i, published on Friday, August 20 2010.
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Emine Bozkurt

"Roma zijn ook Europeanen en hun rechten moeten gerespecteerd worden" reageert Emine Bozkurt naar aanleiding van het uitzetten van Roma door Franse autoriteiten naar Bulgarije en Roemenië.

Bozkurt vraagt aan de Europese Commissie of en op welke manier ze erop toezien dat Frankrijk de rechten van deze mensen eerbiedigt en Europese regelgeving naleeft.

Het uitzetten gebeurt in het kader van strenge veiligheidsmaatregelen aangekondigd door de Franse President Sarkozy. Ook in Italië gelden strenge maatregelen voor Roma. Andere Europese landen dreigen dit voorbeeld te volgen. De Europese Commissie heeft gezegd dat Roma een nationale kwestie is. "Europa garandeert de vrijheid van verkeer van personen en bij het uitzetten moeten objectieve criteria gelden," aldus Emine Bozkurt. "Het is gevaarlijk om mensen in een hokje te stoppen en ze met criminele activiteiten te associëren omdat ze tot een bepaalde etniciteit behoren. Het recht om wel of niet in een land te blijven hoort per individueel geval te worden bekeken." zegt Bozkurt. Daarom vraagt Emine Bozkurt aan de Commissie om te garanderen dat uitzetting op objectieve gronden gebeurt zonder dat etniciteit een rol speelt.

Roma zijn vaak slachtoffer van discriminatie en leven in erbarmelijke omstandigheden, terwijl de Europese Commissie miljoenen in fondsen stopt om de sociale inclusie van Roma te bevorderen. Enkele lidstaten, waaronder Frankrijk, hebben al aangegeven dat ze op Europees niveau willen spreken over dit probleem. "Het is duidelijk dat het om een grensoverschrijdende kwestie gaat en daarom vind ik het afwijzen van verantwoordelijkheid van de Europese Commissie onbegrijpelijk. Ik hoop dat de Europese Commissie in samenwerking met de lidstaten zo spoedig mogelijk met een strategie komt om concrete problemen op te lossen, waar het Europees Parlement al jaren om vraagt. "aldus Bozkurt.