IJsland moet aan voorwaarden voldoen voor toetreding EU

Source: E. (Emine) Bozkurt i, published on Wednesday, July 7 2010.
vlag IJsland
Bron: Blog Emine Bozkurt

"We hebben een heldere boodschap aan IJsland", zegt PvdA-Europarlementariër Emine Bozkurt, vandaag in het Europees Parlement over het verzoek van IJsland om toe te treden tot de EU. "Om toe te treden tot de Europese Unie moet het land aan een aantal belangrijke voorwaarden voldoen."

Schulden Icesave afbetalen

Bozkurt:"Voor elk land dat tot de EU wil toetreden, geldt dat het aan alle toetredingscriteria moet voldoen. Dat is voor IJsland niet anders. IJsland heeft zich aan de spelregels van de Europese Economische Ruimte te houden. Het aflossen van de Icesave-schulden aan Nederland en het Verenigd Koninkrijk hoort daar bij", aldus Bozkurt.

Hervormingen rechtspraak en walvisvangst noodzakelijk

De ministers van de Europese lidstaten hadden al op 17 juni jl. aangegeven de onderhandelingen met IJsland over toetreding te willen openen. Het Europees Parlement heeft zich hier vandaag ook positief over uitgesproken. Bozkurt:"We blijven uiteraard wel kritisch. IJsland kent een sterke democratische traditie en heeft al veel Europese regelgeving overgenomen, maar er zijn zeker nog hervormingen nodig. Maatregelen zijn bijvoorbeeld nodig om de onafhankelijkheid van de rechtspraak te waarborgen. Ook de commerciële walvisvangst is onacceptabel en past niet binnen de EU."

Bron foto: www.compfight.com