Voetbalmakelaars moeten worden aangepakt

Source: E. (Emine) Bozkurt i, published on Tuesday, June 15 2010.
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Emine Bozkurt

"Het is ontoelaatbaar dat er gehandeld wordt met jonge voetballers uit derde wereldlanden. Zij moeten beschermd worden tegen de misdadige praktijken van sommige voetbalmakelaars. Het is aan de EU om paal en perk te stellen aan deze wanpraktijken", dat zegt vanavond PvdA-europarlementariër Emine Bozkurt in het Europees Parlement, voorafgaand aan het debat over het stellen van duidelijke regels voor sportmakelaars.

Zij roept de Europese Commissie op om dringend actie te ondernemen tegen de wanpraktijken van sommige sportmakelaars. Uit Europees onderzoek is gebleken dat vooral voetbalmakelaars zich schuldig maken aan crimineel gedrag, zoals het meewerken aan mensenhandel. Haar grootste zorg is de kwetsbaarheid van minderjarige spelers, die vaak het slachtoffer zijn van mensenhandel.

Bozkurt bepleit het nemen van maatregelen om minderjarige spelers beter te beschermen. Zij steunt de resolutie van het Europees Parlement, waarin wordt voorgesteld om sportmakelaars geen vergoeding te geven bij het overbrengen van minderjarige spelers. Ook is Bozkurt voor meer financiële transparantie tijdens het maken van transfers, voor het instellen van een vergunningensysteem en een Europees register van sportmakelaars.

Op dit moment worden sportmakelaars enkel gereguleerd door internationale sportfederaties. Deze beslissen alleen over de toegang tot het beroep. Verder kunnen deze organisaties geen controle uitoefenen op de makelaars of sancties opleggen als die regels overtreden. Zo zijn er al vele problemen ontstaan bij het verhandelen en uitbuiten van spelers uit vooral derde wereld landen.