Sophie vervangen in lijsttrekkersdebat

Source: G.J.M. (Gerben-Jan) Gerbrandy i, published on Wednesday, May 6 2009.

Gisteren mocht ik Sophie in't Veld vervangen bij het 5 mei lijsttrekkersdebat in Den Haag. Een grote eer natuurlijk. Hoewel het thema 'Fort Europa' was en dan vooral over mogelijke immigratie van buiten de EU, vloog het debat alle kanten op.

Het meest verbaasd was ik over de stelling van Van de Camp (CDA) dat hij tegen iedere vorm van legale immigratie is. De angst voor Wilders is blijkbaar zo groot, dat ook een partij als het CDA niet meer zegt wat het echt vindt. Laten we eerlijk zijn, we kunnen niet zonder immigratie. Alleen al de vergrijzing betekent dat we veel nieuwe arbeidskrachten nodig hebben in Europa, nu en in de toekomst. Die niet legaal toelaten, houdt in dat ze illegaal zullen komen en vervolgens uitgebuit kunnen worden door malafide uitzendbureau's en huisjesmelkers. Ik kan mij niet voorstellen dat het CDA dat wil.

Vooral niet omdat een van de love babies van het CDA, de landbouwsector, zit te springen om arbeidskrachten. Laagopgeleide mensen om asperges te steken, tomaten te plukken of ander werk te doen. Het CDA wil wachten, maar die spaerges doen dat zeker niet en hun telers ook niet. Waarschijnlijk wil het CDA dan illegaliteit gedogen. Of toch niet?